Франки Фърбо

Автор: Уилям Уортън
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Рата -София
Брой страници 174
Година на издаване 1998
Корици меки
Език български
Тегло 193 грама
Размери 20x13
ISBN 954-9608-069
Баркод 954-9608-069
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Това е необикновена, може би малко страшна история и честно казано не си спомням къде я научих. Понякога ми се струва, че съм я сънувал. И в същото време вярвам в нея, както във всичко останало в този живот.

В романите хората не очакват да прочетат истината. Веднъж в една книга, озаглавена "Отбой в полунощ", писах за деветнайсетгодишно момче, което казваше: "Имам дарбата да разказвам истински истории, на които никой не вярва."
Сега и аз се чувствам като него.
У.У.

Ключови думи: Уилям Уортън

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Във „Франки Фърбо” писателят Уилям Уортън разказва една нереална история, която може да разбереш само ако повярваш в нейната достоверност. 
Кой е Франки Фърбо? А Уилям Уайли? А Вилхем? Кое е истина и кое измислица? Дали това, в което си вярвал цял живот, изведнъж се окаже лъжа, обезсмисля всичко? Или силата на вярата е тази, която има значение? 
Книгата трябва да се чете като детска приказка за възрастни, без очаквания за дълбоки философски прозрения. Тя е като игра на ума, като тунел с разклонения, където няма как да се изгубиш, ако приемеш всичко за истина, независимо колко невероятно ти звучи. 
Богато въображение, простичък и наивен стил на писане, фантастична история с превъзходно послание:
Понякога единственият начин човек да запази здравия си разум е да вярва в измислици. 
А лисиците не са това, което бяха...

И още нещо: книгата е посветена на Кейт –дъщерята на Уилям Уортън .
Посвещението е едно от най-трогателните и превръща книгата за Франки Фърбо в мост между живота и смъртта.

„Посвещавам тази книга на дъщеря ни Кейт, съпруга й Бил и на двете им прекрасни дъщери: Дейел — на две години и Миа — на осем месеца.
Всички те са мъртви. Загинаха на 3 август 1988 г. в 4:00 следобед при ужасна автомобилна катастрофа на магистрала I-5 в долината Уиламет, щата Орегон.
Зловещият инцидент бе предшестван от подпалване на околните стърнища, което е станало с разрешението на местните власти. Въпреки нещастието, при което загинаха седем и бяха ранени трийсет и пет души, а двайсет и четири автомобила бяха унищожени, в Орегон продължават да палят стърнищата с благословията на самия губернатор. Протестите на хората, които живеят в околността, са пренебрегнати заради интересите на по-малко от хиляда фермери, които носят на щата годишен доход от 350 милиона долара, а самите те печелят около 170 милиона.
Първата история за Франки Фърбо съчиних за Кейт преди трийсетина години. През следващите двайсет всяка сутрин разказвах на децата си по една история. Надявах се един ден да ги разказвам и на Дейел и Миа.
Сега благодарение на безочието, недалновидността и алчността на тези фермери, подкрепяни от официалните власти на щата Орегон, това никога няма да стане.
Дори след време да им простим, никога няма да се примирим.”

Любина Йорданова, Хеликон Русе

Уилям Уортън е псевдоним на родения в Америка писател Алберт де Айме, особено популярен с романа си "Пилето".
Уортън е роден във Филаделфия, Пенсилвания. Първата му книга, именно "Пилето", е публикувана през 1978 година, когато той е на повече от 50 година. Книгата печели успех не само сред читателите, но и сред критиката. Създаден е и филм с режисьор Алан Паркър и участието на Никалъс Кейдж.
След публикуването на "Пилето", в началота на 90-те години на 20 век де Айме публикува осем романа, между които са преведените на български "Отбой в полунощ", "Татко" (двата са също филмирани), "Франки Фърбо", "Илюзии", "Последна любов", "Художникът".
Много от героите на Уортънновите романи, независимо от различните им имена и обкръжение имат сходни преживявания и отношение към света. От тук идва предположението, че книгите му в голяма част са автобиографични. Известни са пределно малко потвърдени данни за биографията на Уортън или Де Айме. Предполага се, че той е служил по време на втората светована война в Германия, че е (или е бил) художник, прекарал част от живота си живеейки на лодка във Франция, че има няколко деца (не всички, от които оценяват неговата философия за отглеждането на деца), че е приемливо добър като дърводелец и както и в другите "направи си сам" дейности, че има някои здравословни болежки.
През 1988 година неговата дъщеря Кейт, зет му, Берт и двете има деца, две годишния Даниел и единадесет месечната Миа, загиват в ужасна катастрофа на 23 автомобила близо до Албания, Орегон, която е причинена от пушека от изгарянето на близките стърнища. През 1994 година Уортън написва достоверната (в по голямата си част) книга "Ever After", в която той разказва за причините, довели до инцидента, скръбта на семейството му и тригодишната му борба да коригиране на закона за изгаряне на стърнищата в Орегон. Тази кратка биография е публикувана през 1996 година.