Семейни празници при смесен брак (по материали от гр.Пловдив)

Автор: Светлина Денова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Имеон
Брой страници 213
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Размери 0x0
ISBN 954-9449-02-5
Баркод 954-9449-02-5
Категории Културология, Хуманитарни науки, Книги

Природата на смесения брак е амбивалентна. Той е привилегировано място, в което толерантността всеки ден се доказва, но също така и увеличително огледало, отразяващо неразбирания и интеретнични конфликти.
Именно това изкушава изследователя с мисълта, че в него като лаборатория на културната комуникация може да се наблюдава как се изработват и функционират механизмите за добро междуетнично и междукултурно съжителство. Обект на това изследване е разказването за семейните празници в случаите на арменско-български, еврейско-български, турско-български и турско-цигански брак в град Пловдив. Изборът на тези типове смесен брак е обусловен от това, че според статистиката за сключените граждански бракове в Пловдив (за периода от 1950 до 1975 г.) именно това са най-често срещаните типове смесен брак за етноконфесионалните общности на арменци, евреи, турци и цигани - едни от типичните представители на полиетничната градска култура не само в България, но и въобще на Балканите.

Светлина Денова е родена през 1976 г. в Пловдив. През 1999 г. защитава отлично магистърска теза по етнология в ПУ "Паисий Хилендарски" на тема "Професионалната общност на циганите ковачи в Пловдив -
съвременни измерения". През 2004 г. защитава докторска дисертация в Институт за фолклор, БАН на тема "Семейни празници при смесен брак в гр. Пловдив".

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]