Христо Недялков и неговият детски радиохор

Автор: Венелин Кръстев

Коментари: 0

Издател Музика
Година на издаване 2003
Корици меки
Език български
Размери 0x0
ISBN 9544050817
Баркод 9544050817
Категории Книги за музика, Изкуство, Книги

Хартиено издание

Наличност: НЕ
Доставка: не е в наличност

Цена: 12.00 лв.

Когато читателят разгръща за първи път биографията на един творец, първата мисъл, която го спохожда, е да узнае в коя част на родината, в кой град или село е прозрял призванието си, каква среда - природна и социална - го е обграждала от рождението до момента, когато е станал всеобщо забележима личност и признанието е отредило полагащото му се място в йерархията на националното ни изкуство и култура. Както едно човешко същество е надарено или обременено с определено генетично предразположение, така цялата съвкупност от външни фактори - семейни, обществени, природни и най-вече духовни - от майчините ласки и песни до тътена на бунтовническите и революционни залпове на войните и социалните конфликти, съдържа в себе си едно много трайно, неизличимо и не винаги осъзнато от твореца предусещане за неговия родителски дом, за онова лъчение на нещо много съкровено, което винаги е било заредено с движещата сила на духовната енергия.
В конкретния случай става дума за родния град на бележития български хоров диригент и композитор, на лидера на художественото детско хорово пеене в световен мащаб проф. Христо Недялков.
От книгата на местния историограф Петър Чуков „История на град Дряново" научаваме, че малкият подбалкански градец е наброявал между 3000 и 10000 души в своето вековно развитие от Възраждането до 60-те години на изминалото столетие, когато е издадена самата „История". Но ще припомня, че когато това градче е наброявало едва 3000 души, то е дало на нашето изкуство такива добре известни на всеки българин дейци като Уста Колю Фичето, писателя Рачо Стоянов (автор на популярната и до днес драма „Майстори"), поета Атанас Смирнов, писателя Марко Марчевски. Дряново е родно място и на добре известния на нашата културна общественост композитор Тодор Попов, чиито хорови, солови и детски песни са в концертните програми на всеки български хоров колектив, на всеки певец.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg