Пътуване по посока на сянката

Автор: Яна Букова

Коментари: 2

Издател Стигмати
Брой страници 312
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 390 грама
Размери 21x14
ISBN 9789543360666
Баркод 9789543360666
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

„Действителността", каза Утис с онзи толкова сериозен глас, който винаги можеше да означава две неща: или че говори напълно сериозно, или че напълно се подиграва, „сама не знае какво иска да покаже. Колкото повече се отдалечаваш, толкова повече от нея виждаш. Колкото повече се приближаваш, толкова по-добре я виждаш. Във втория случай трябва да се внимава да не ти влезе в окото."

от Мартина / дата: 12 апр 2015

Една от любимите мисъвременни български книги!

от Светлана / дата: 08 яну 2015

Прекрасна книга, съчетаваща ерудиция и лекота на изказа, традиция и модерност, своеобразен собствен стил и фини препратки към десетки любими автори от Омир до Радичков и Казандзакис. Най-доброто в българската литература за последните 10 години!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

.. Научи, че някои ястия трябва да ги опитваш сам, за да оцениш напълно вкуса им, а на други вкусът им зависи от присъствието на събеседника ти, да различава добрата любовница от прилежната любовница и 42-та вида ракия, произвеждани в Империята, само по цвета им в чашата, научи се да избира кон, да разговаря с принцове, да ловува с въображение, научи, че музиката е добре да се слуша на гладно и че следобедният сън през лятото понякога прилича на корабокрушение. Научи се дори да чете. И това се случи по следния начин...”

Не, няма да ви кажа как.  Но ще взема отново книгата и ще я препрочета. Защото това е чувството, с което те оставя последната страница – глад за втори прочит.

По време на първия, изпитах усещането, че Шехеразада е изтупала праха от скритите си истории, все още неразказани, и ни повлича из екзотичните, уханни дебри на един шумен, колоритен свят, населен със странни образи и с вкус на подправки и емоции. После се почувствах като в роман на Маркес и изпитах завист за това, че някой може да пише с неговата лекота.  После престанах да търся сравнения и се потопих в усещането. А то е като да отпиваш от коктейл – богат, с плътен, резлив вкус, с дъх на цитруси, канела, дъжд, любов, сълзи, горещина. Изключителен стил, богато въображение, увлекателна история (дори три)... на Яна Букова мога да кажа само едно- Браво! Ако това е дебют, какво ли ще ни предложи занапред?

Смело мога да я нарека българският Маркес. И когато слагам книгата на рафта, ще я сложа така, че винаги да ми е на една ръка разстояние.

Елка Стоянова, приятел на Хеликон Бургас

Яна Букова е родена през 1968 г. в София. Завършила е класическа филология в Софийския университет. Автор е на стихосбирките "Дворците на Диоклециан" (1995) и "Лодка в окото" (2000), както и на сборника разкази "К като всичко" (2006). Занимава се с превод и редакция на поезия и философски текстове от новогръцки и старогръцки. Сред по-важните й преводни книги са: "Трудната неделя" от Милтос Сахтурис (поезия; 2000), "Извън стените - 9 съвременни гръцки поеми", антология с текстове на Георгиос Сеферис, Андреас Ембирикос, Янис Рицос, Одисеас Елитис, Такис Синопулос, Никос Карузос и др. (2002), "Диспут с Пир" от Св. Максим Изповедник (2002), "Неоцелели гласове" от Димитрис Аллос (поезия; 2002), "Истории за хора и летящи механизми", антология стихове на пет съвременни гръцки поети (2004), "Кого живея?" от Костас Монтис (поезия; 2005), "Боливар и други стихотворения" от Никос Егонопулос (2007). От 1994 г. живее в Атина. Сътрудничила е на редица литературни и културни издания в България и Гърция. През 2006 г. в издателство Икарос (Атина) излиза стихосбирката й "Минималната градина" в превод на Димитрис Аллос. Нейни стихове и разкази са публикувани в антологии и списания в Албания, Аржентина, Великобритания, Гърция, Мексико, Сърбия, Франция, Хърватско, Швеция и Чили. В края на 2008 г. излиза романът й "Пътуване по посока на сянката".