Човек и съзнание

Автор: Александър Каракачанов

0 мнения

Издател Сиела
Брой страници 180
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 167 грама
Размери 21x14
ISBN 9789542809333
Баркод 9789542809333
Категории Философия, Хуманитарни науки, Книги

Хартиено издание

Наличност: ДА
Доставка: 3 дни

Цена: 10.00 лв.

Александър Панайотов Каракачанов е роден на 11 септември 1960 г. Завършил е философия в СУ „Климент Охридски" и макроикономика в УНСС. Доктор е по философия. Преди демократичните промени е работил в Института по философия към БАН, а след това в НЦИОМ. Научните му интереси са в областта на социологически, политологически и икономически проблеми на прехода; устойчиво социално и икономическо развитие; методология, практика и анализ на социологическите проучвания; методология на психологията и когнитивната наука; философия на съзнанието.

"Желанието да допринеса, доколкото е по силите ми, за достойнството на българската философска традиция, извеждайки на преден план позабравени или по-скоро незабелязани нейни заслуги, е само част от мотивите за издаването на тази монография. Основно обаче остава убеждението за актуалността на проблема за съзнанието и не само в качеството си на една академична полемика, а като един конкретен в обозримото бъдеще социален и етичен проблем, който популярно бихме формулирали — „какви са основанията да считаме за етически неравен на нас животинския свят, включително и най-висшите видове, и предстоящите да възникнат нови поколения системи с изкуствен интелект?".
Този проблем неизбежно ще поставя в една или друга форма въпроса къде почва или, което е същото, къде свършва „ човешкото" и коя е неговата differentia specifica. И това няма да бъде въпрос само на природните науки, а дълбоко хуманитарен проблем. Той ще изиска ясна дефиниция на понятията „ човешко съзнание" и „съзнание" въобще, и не само в рамките на споменатите науки, а като част от правната система."
Ал. Каракачанов

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg