Архитектурното изкуство на старите българи Т.2-3: Късно Средновековие и Възраждане

Автор: Николай Тулешков

Коментари: 1

Издател Арх-&-Арт
Брой страници 650
Година на издаване 2006
Корици меки
Език български
Тегло 1477 грама
Размери 22x23
ISBN
Баркод
Категории Архитектура. Дизайн. Интериор, Изкуство, Книги

Хартиено издание

Наличност: НЕ
Доставка: не е в наличност

Цена: 25.00 лв.

Трудът представлява продължение на том I. Средновековие.
В него се анализира развитието на българската архитектура от периода XV - XIX век в контекста на Османската империя. В този смисъл той засяга въпроси и на имперската култура, а оттам чрез нейните характеристики от различни периоди и влиянието върху българските земи. Посочва се, че това се осъществява чрез българските строители, резбари и зографи, които са главни майстори в балканските и западномалоазийските територии на държавата. Формулира се наличието на архитектурно-художествени течения в рамките на единна Българска възрожденска архитектурна школа.
Подробно са очертани 44 строителни, строително-резбарски и строително-резбаро-зографски български центрове в Мизия, Тракия и Македония, като са каталогизирани около две хиляди майстори с техни творби.
Доказва се, че т.нар. "балканска архитектура" всъщност представлява творчеството на майсторите от тези центрове из целия полуостров, а също така и в Западна Мала Азия.
Книгата представлява интерес не само за историци, архитекти и изкуствоведи, но и за широк кръг ценители на българските архитектурно, дърворезбарско и зографско изкуства.

от овча купел / дата: 28 май 2011

Тулешков е измамнинк, който в продължение на повече от 12 години продава ток. Ако някой се съмнява може да провери сградата построена от него на бул. Овча купел № 41.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg