Непознатият Никола Гешев

Автор: Андрея Илиев

Коментари: 2

Издател Сиела
Брой страници 438
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 500 грама
Размери 17x24
ISBN 9789542812005
Баркод 9789542812005
Категории Български личности, Спомени и документи, История, Книги

Обстойно и сериозно проучване на живота и делото на известния полицай. За разлика от други автори, Андрея Илиев бяга от митовете и градските легенди – всяка теза, всяко негово твърдение е подкрепено с документ от архивите или свидетелство на съвременник. Версиите и хипотезите (там, където авторът си е позволил да изгражда такива) относно събития или действия на Гешев са психологически мотивирани и съобразени с особеностите на онзи исторически период.

Разказът започва с младежките години на Гешев – времето, през което се формира характерът му. На вниманието на читателите са представени всички документи от досието му от преди 9 септември 1944 година. В някои от тях са открити любопитни подробности, избягвали досега от вниманието на изследователите. Не са забравени хората, които въвеждат Гешев в професията и го шлифоват, за да израсне като полицай – Стоил Драганов, Петър Амзел, Христо Драголов.

Най-много внимание е отделено на операциите, в които е взел участие – прословутата Витошка конференция, залавянето на “подводничарите” и парашутистите, ударът срещу ЦК на БКП, ежедневната борба със съветското разузнаване... Направен е опит за оценка за приноса му в тези акции, анализ на грешките и заблудите му. Резултатите често влизат в противоречие с шаблона, в който е вкаран Гешев.

Другият акцент на в проучването са последните дни на Гешев. Като използва много документи и свидетелства на негови съвременници, авторът възстановява стъпка по стъпка действията му на 8 и 9 септември 1944 година. Направена е връзка между изчезването на Гешев и назначаването на Ким Филби за резидент на СИС в Цариград.
За първи път детайлно са разгледани плановете за издирването на Гешев след 9 септември 1944 г., обединени в издирвателно дело „Овен”. Отделено е внимание на трагедията на близките му, преследвани от новата Държавна сигурност.

от Валентин / дата: 16 яну 2016

Много интересно произведение.Дава картина на целия живот в България през перлиода 1920-1944г

от ВЛАДИМИР / дата: 03 сеп 2015

Живот и дело на типичен социален ВАМПИР !!!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Книгата е най–обширното и задълбочено изследване върху живота и делата на Никола Гешев. Започва с неговите младежки години, преминава през цялата му кариера, за да завърши с неговия край, който и до ден днешен е забулен в мистерия. Авторът се спира на хората, въвели младия Гешев в тънкостите на професията, в операциите, в които участва и ръководи. Разказът се базира на документи от личното му досие, на сведения, останали от негови съвременници, както и на архиви от държавна сигурност.

Красен Пенев, Хеликон Шумен