Йога. Безсмъртие и свобода

Автор: Мирча Елиаде

5 мнения

Издател Изток-Запад
Брой страници 476
Година на издаване 2014
Корици твърди
Език български
Тегло 713 грама
Размери 14x22
ISBN 9786191523696
Баркод 9786191523696
Категории Културология, Хуманитарни науки, Книги

Хартиено издание

Наличност: ДА
Доставка: 3 дни

Цена: 27.00 лв.

Четири основополагащи и взаимосвързани понятия, четири „движещи идеи“ ще ни помогнат да проникнем в същността на индийската духовност. Ето ги: карма, мая, нирвана, йога. Историята на развитието на индийската философия може да бъде написана, като се тръгне от всяко от тези фундаментални понятия, но задължително ще стане дума и за другите три. Използвайки терминологията на западната философия, можем да кажем, че след постведическата епоха Индия се е стремила най-вече да разбере:

1. Закона на универсалната причинност, свързващ човека с Космоса и осъждащ го на безкраен низ от прераждания – закона на кармата.

2. Загадъчния процес, пораждащ и поддържащ Космоса и по този начин обуславящ „безкрайното въртене“ на колелото на съществуванията: това е мая, космическата илюзия, с която човек неохотно трябва да се примирява, докато не се освободи от заслепението на невежеството (авидя).

3. Абсолютната реалност, разположена някъде отвъд пределите на изтъкнатата мая – илюзия, както и отвъд пределите на обусловения от кармата човешки опит; чистото битие, абсолютът, може да бъде наричано с много имена – Азът (Атман), Брахман, необусловено, трансцендентно, безсмъртно, неразрушимо, Нирвана и прочие.

4. Действените техники и методи, чиято цел е освобождението (мокша, мукти), постигането на Божественото, всъщност са именно Йога.

Мирча Елиаде

от Glorfindel / дата: 20 фев 2014

Брей!

от Аз / дата: 20 фев 2014

Коментарът е изтрит от администратор.

от Божана / дата: 19 фев 2014

Поредният академичен шедьовър от "Изток-Запад".
Задължителен за всяка хуманитарна библиотека.

от Диас / дата: 15 фев 2014

Дано скоро филмират тази книга.

от Стар Трек / дата: 15 фев 2014

Изключителен труд. Задължителен за всеки интелектуалец.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

В неостаряващия си труд „Йога“ (с подзаглавие „Безсмъртие и свобода“) румънският учен Мирча Елиаде прониква в сърцевината на индийската духовност чрез обстойно изследване на четирите й основополагащи и взаимосвързани понятия: карма, мая, нирвана, йога. Елиаде използва терминологията на западната философия, за да разясни закона на кармата – този на т.нар. универсална причинност, свързващ човека с Космоса и осъждащ го на безкрайна поредица от прераждания, вълнувал мнозина в Индия след постведическия период. Видният румънски философ, културолог и писател обръща специално внимание на космическата илюзия, с която човек трябва да се примирява (не)охотно, докато не се освободи от заслепението на невежеството – мая; и на нирвана, или абсолютната реалност, разположена някъде отвъд пределите на илюзорната мая и на ръководеното от кармата човешко битие. Авторът поставя акцент на методите и техниките, чиято цел е освобождението (мокша, мукти) и постигането на Божественото – т.е. йога.

От издателството

Мирча Елиаде Mircea Eliade. Румънски философ и антрополог на религията. Водеща фигура във феноменологията на науката. Изследванията му върху маргинализирани религиозни групи, напр. шаманите, водят до преоценка на религиозната практика и история.
Сред най-важните му книги са \"От първобитните хора до Дзен: тематичен справочник по история на религията\", \"Модели в сравнителната религия\".
Редактира 16-томната \"Енциклопедия на религията\" 1987.
Из \"Биографична енциклопедия\", Марк Мейсън, изд. Екслибрис

Информация за Мирча Елиаде можете да намерите също в:

www.westminster.edu/staff/brennie/eliade/mebio.htm

www.friesian.com/vocab.htm

www.kirjasto.sci.fi/eliade.htm

www.alexm.here.ru/mirrors/www.enteract.com/jwalz/Eliade/

www.cpcug.org/user/stefan/eliade.html

www.scriitori.liternet.ro/mirceaeliade.php

www.geocities.com/mircea_eliade/eliade.htm