Олтара на опустошението

Автор: Стефан Вълев

Коментари: 7

Издател Абагар
Брой страници 44
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 240 грама
Размери 25x16
ISBN
Баркод
Категории Българска поезия, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Хартиено издание

Наличност: НЕ
Доставка: не е в наличност

Цена: 7.00 лв.

С графични средства - словесни и изобразителни - се опитах да изразя като импресии, асоциации и размисли своята убеденост, че реалността винаги е била и ще бъде една невъзможна за преодоляване зависимост между придобивки за едно и щети за друго, както в социалната, така и в заобикалящата ни среда. Въпросът за индивидите, обаче, винаги се е свеждал до едно - какво са готови да пожертват в името на успеха?
За тези, които не обичат бурните води оставям перифразирания афоризъм "всичко е спасено, освен честта".
Посвещавам на последователните и принципните, макар и смачкани от триумфа на конюнктурата.

Стефан Вълев

от проф. Иван Газдов / дата: 19 ное 2008

НЯКОЛКО ПРИСТРАСТНИ ИЗРЕЧЕНИЯ

Художникът Стефан Вълев е издал книгата „ОЛТАРЪТ НА ОПУСТОШЕНИЕТО”. Ритмична проза, стихове и графика. Издание на „Абагар”. За мен това действие беше отдавна очаквано, защото един човек като Стефан, човек с голяма ерудиция, специфичен талант към графиката, внимателен, задълбочен и разсъждаващ, с рядкото поведение на всепрощаващ аналитичен интелектуалец, наистина нямаше как да не осъществи едно комплексно представяне пред публиката.
Това прецизно издание съвсем не е масово. То носи високата мярка на житейското надскачане и ни кара да страдаме заедно от осъзнатата непоносимост на уж ясния смисъл на материалистическите постулати от добре препраната в идеологическа пяна съдба на автора. Стефан Вълев прави успешен опит да задава въпроси, в които кодира отговорите. Още парадоксът на заглавието с контраста на свещената дума олтар и опустошение ни поставя нащрек, че тук не става дума за забава, а за изповедност. Не става дума за позата на присъединяване към нещо било, а за апокалиптичността на личното присъствие.
„Червеното слънце на черната дига, подпряно в простора гнои.” Това щеше да бъде една много красива поетична метафора (както „слънцето-домат над пазарището” от Далчев), ако само с едната дума „гнои” не ни отрезвява, че адът може да бъде и действителен и, че човек като Стефан Вълев е могъл да премине през него във възрастта, в която днес единственият проблемът на повечето младежи е дали ще ги допусне фейс-контрола в любимата дискотека.
Графиките на Стефан Вълев са като знаци на идеята за невъзможната трудност на човешкото щастие. Цялото издание носи високата култура и дългогодишния опит на зрелия художник. Това е един успех в лавицата на съвременната ни писмовност и с цялото си уважение към автора казвам: Благодаря ти, Стефане, за достойнството и височината, на която стоиш въпреки всичко.

Сърдечно от Иван Газдов

16.11.2008 г.

от проф. Иван Славов / дата: 19 ное 2008

Стефан Вълев – автор

Заглавието на книгата „ОЛТАРА НА ОПУСТОШЕНИЕТО” звучи предапокалиптично. Личната трагедия на един мислещ и непокорен човек, покрива съдбата на мнозина като него. Но Стефан Вълев успява с перо и четка да даде израз на опустошението, извисявайки се над страданието. Защото е осъзнал абсурда на живота в един отминал вече свят, където вярата бе заменена с омраза, а свободата с насилие.

проф. Иван Славов

от Христо Атанасов / дата: 22 окт 2008

Изключително произведение на човек с нестандартна съдба и рядко срещани качества в нашата епоха като честност, достойнство, вяра в хората и любов към Отечеството. Тежкото минало и не особено радостно настояще са превъзмогнати от автора, който е успял да се извиси на нивото на общочовешките ценности и да погледне с вяра, любов и надежда в бъдещето. Не можем да останем равнодушни пред огромния заряд на космическа енергия, излъчван от това високохудожествено изключително по съдържание и форма произведение. С най-сърдечни благодарности към автора и творчеството му.

от Йосиф Йосифов / дата: 09 окт 2008

....Трудно ми е да започна....
ПОКЛОН...Не!...кланяме се обикновено пред мъртви! Вие сте по-жив от мнозина от нас - живуркащите!

БРАТКО...Не! Вие се извисявате високо и гордо над услужливо полегналата трева!

УЧИТЕЛЮ...Не! Никой не може да научи как да бъдем себе си!

...Вие с вяра вървите по Вашия път и ако е вярно, че човек е жив, докато си спомнят за него, Вас дълго ще ви помнят! Защото поколението Ви ще следва Вашият път, с вашата вяра!

Ако трябва да ви характеризирам с една дума въз основа на книгата ви, то тя е ДОСТОЕН!
За мен беше чест!

Йосиф Йосифов

от Стефан Моллов / дата: 08 окт 2008

Уважаеми колега Вълев,
Вашага книга "Олтарът на опустошението", която с любов сте дарили на моя приятел инж. Танчо Илиев и семейството му, силно ме впечатли с талантливо написаните слова и изображенията на графиките. Малкото думи възбудиха в мен много размисли. Почти целия неделен ден, 5 октомври 2008 година, живях с тях, вниквах в искреността им, споделях Вашите проникновени чувства, представях си преживените страдания на човек, който се е устремил към трудно постижимото, дори невъзможното. Желанието да бъде човек в този греховно-сатанински свят винаги ще бъде свято за всички нас. Не съм вещ в областта на изобразителното изкуство, но горещо Ви поздравявам за чудесните графики, които допълват словата. Желая Ви здраве, творчески радости и нови литературни изяви. Бог да Ви благослови. Амин! С уважение: Стефан Моллов - член на Съюза на българските писатели и Председател на Дружеството на Плевенските писатели. 06.10.2008 год. село Коиловци, Плевенско.

от Марио Илиев / дата: 30 сеп 2008

Едно нетрадиционно издание по форма и съдържание с проблематика, която остава отворени много входове и много изходи.
Снопче тежка хартия натоварена с още по-тежък товар, извлечен от недрата на човешкото битие.
Нашата “жизнерадостна” публика няма да бъде очарована да се открие в света на автора.

от Георги Иванов / дата: 27 сеп 2008

Книга необичайна като заглавие, цялостно оформление и съдържание, която ни прави съпричастни към едно сложно и тежко битие. Графичното оформление и текста взаимно се допълват и предразполагат към разсъждения и анализ. Всичко това едва ли ще се хареса на читателите, които предпочитат да разговарят или погълнати от ежедневните проблеми не намират време за размисли........

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg