Енциклопедичен речник за Македония и македонските работи

Автор: Цанко Серафимов

Коментари: 3

Издател Бестселър България
Брой страници 404
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 500 грама
Размери 21x14
ISBN 9786197367034
Баркод 9786197367034
Категории Енциклопедии. Каталози. Справочници, Енциклопедии и справочници, Книги

Този своеобразен труд за величието и трагизма на страдалната земя Македония ни потапя в дебрите на историята, за да си припомним познати събития и герои, но и да научим истини, които са малко известни или са били представяни деформирани поради идеологически причини. Това се отнася за събития като Дъбнишките (1925) и Драмските (1941), както и за дейността на противоречиви личности като Яне Сандански, Павел Шатев, Гьорче Петров, Александър Протогеров...

Като съвременен тип еничари са показани Димитър Влахов, Михайло Апостолски, Лазар Колишевски, Блаже Конески... Много страници са посветени на Методи Шаторов – Шарло, Кочо Рацин, Методи Андонов – Ченто, които разрушиха македонисткия мит, че дейците от левицата са с македонско национално съзнание, а тези от десницата са се продали на „бугарската пропаганда“.

Разкрита е и злокобната роля на тъмни личности в македонското движение, като Наум Тюфекчиев, организирал убийството на Стефан Стамболов; Тодор Паница, започнал братоубийствата сред революционерите; Лев Главинчев, екзекутор на стотици дейци на ВМРО след 9 септември 1944 г.; Георги Пирински (баща), действал като оръдие на Коминтерна сред македонската емиграция в САЩ и Канада; д-р Иван Гаджев (ветеринар), ерозирал македонските патриотични организации в Северна Америка, саморазобличил се с книгата си „Иван Михайлов – отвъд легендите“ като откровен проводник на комунистическото разбиране за ролята на вожда на ВМРО в македонската борба.

В книгата има и интересни страници за природата, планините, реките и езерата, флората и фауната на югозападните български земи.

Речникът е ценен принос към познанието ни за Македония.

Ключови думи: Голямото четене

от Никола / дата: 19 яну 2017

Не е само за Сандански, има доста нови и интересни за мен неща. Бях познал да я чета хаотично, но сега почти я прочетох. Искам обаче да знам дали са верни нещата написани в нея.

от Бранимира / дата: 18 яну 2017

Все още не съм чела книгата. От покойния си дядо, чийто баща е участник в събитията, обаче съм чувала също доста негативни коментари за Яне Сандански. Та, възможно е да има доза достоверност във всичко това, макар субективният фактор винаги да е налице.

от Никола / дата: 17 яну 2017

Може ли някой историк да потвърди написаното в книгата? За Сандански в училище сме учили само хубави неща, а тук е представен като доста зъл човек, от когото започва бротоубийствена борба...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]