Българската специална електроника /1951-1989/

Автор: Съставител Иван Кошинов

Коментари: 1

Издател Водолей
Брой страници 160
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 252 грама
Размери 21x14
ISBN 9549415074
Баркод 9549415074
Категории Електроника и битова техника, Техника, Книги

Когато започнахме да работим над "Българската специална електроника (1951-1989)", си поставихме твърде сложна, трудна и много отговорна задача.
Искахме да покажем големия успех на това направление електроника за кратко историческо време в нашата малка страна с нейните ограничени възможности и голяма изостаналост преди това. При решаването на тази задача счетохме за необходимо:
- да разкажем на читателите за възникването и развитието на българската специална електроника и да покажем нейната роля за окомплектоването на въоръжените сили с електронно въоръжение и техника, произвеждани в нашата българска електронна промишленост. А така също и да подчертаем приноса й за укрепване на икономическата и отбранителната мощ на нашата родина;
- да запознаем читателите с основните образци електронно въоръжение и техника и с дейците, допринесли най-много за тяхното усвояване и производство;
- да покажем огромната роля на международното сътрудничество в областта на специалната електроника с редица научни и стопански организации от страните членки на Варшавския договор и преди всичко от Съветския съюз;
- да разкрием организиращата роля на държавните органи и стопанските организации за ускореното развитие на българската специална електроника;
- да разкажем и за разрухата, която претърпя специалната електронна промишленост в резултат от недалновидната политика на българските правителства, провеждана след 1989 г.
Наред с информацията, събрана от отчетите на стопанските организации и други документи, в книгата намират място значително количество сведения и справки от много конструктори, разработчици, от ръководители на институти и другите развойни звена, а така също и от редица стопански ръководители от специалната ни електронна промишленост.
Авторите

от NikB / дата: 09 юни 2008

Ха-ха - смешник! Българската "специална електроника" от преди 1989 е същата, като цялата промишленост и цялата система от преди 1989. Както каза Тодор Живков на един от последните си пленуми: "СоциализъмЪт е едно недоносче".
Няма специална електроника без съвремени технологии и съвременни интегрални схеми. Ботевград никога не пусна "цели" проводници, а полупроводниците му бяха много остарели. Впрочем, българската специална електроника дори не ползваше нивото на Ботевград, а ползваше стари руски схеми от преди 1980г.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]