Външна политика & Тероризъм. Атентатът в Сараево

Автор: Валентин Александров

Коментари: 0

Издател Военно-издателство
Брой страници 250
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 360 грама
Размери 23x16
ISBN 9545093188
Баркод 9545093188
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Нито едно политическо убийство в съвременната история на международните отношения не е имало толкова тежки политически последици, както убийството на австрийския престолонаследник Франц Фердинанд, извършено в Сараево на 28 юни 1914 г. от група босненски терористи, членове на нелегалната шовинистична организация "Черната ръка".
Изстреляните от Гаврило Принцип куршуми, станали повод за избухването на Първата световна война, довеждат до редица бързи и необратими, но очевидно подготвяни много преди това стъпки:
- Ултиматумът на Австро-Унгария срещу Сърбия от 23 юли 1914 г.
- Обявяването на война срещу Сърбия на 28 юли 1 914 г.
- Започналата преди това мобилизация в Русия.
- Обявяването на война от Германия на Русия на 1 август 1914 г.
- Обявяването на война от страна на Франция и Великобритания на 3 и 4 август 1914 г.
Първата световна война няма аналог в историята с дадените дотогава жертви 6 жива сила и материални блага. Убити са близо 12 милиона души. Войната предизвиква дълбоки и резки социални преобразования. С тях завършва описаният от Стефан Цвайг "Свят от вчера". От политическата сцена изчезват господствалите над Европа в продължения на столетия четири империи и династии - Хабсбурги, Хоенцолерни, Романови и турската династия.
Това е и войната, довела до най-големите промени в политическата карта на Европа. Възникват две нови държави - Югославия и Чехословакия, които поглъщат значителни части от бившата Австро-Унгарска империя. Революцията в Русия от 1917 г. довежда не само до създаването на нов обществен строй. По силата на Брест-Литовския мирен договор между Централния съюз и победена Русия от 1918 г. се раждат свободна Полша, свободна Финландия, независима Украйна и прибалтийските държави.
От геополитическа гледна точка последиците от Първата световна война съвпадат почти буквално с последиците от загубата на Студената война от Съветския съюз и разпадането на световната социалистическа система.
Престъпното политическо убийство се отличава от останалите политически убийства главно по това, че в него ясно изпъква структурата на международните отношения, материализирани посредством контактите между специалните служби и различни терористични организации и ловко прикривани от дипломатическите кръгове на участващите страни. Трябва да се отбележи, че въпреки огромното количество на изследванията върху този въпрос, все още продължават да съществуват редица "бели петна", а заинтересованите страни категорично не желаят тяхното изясняване и продължават да преследват строго определени политически цели.
Валентин Александров

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg