Светът през XX век

Автор: Пламен Цветков

Коментари: 0

Издател Нов-български-университет
Брой страници 416
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 658 грама
Размери 23x19
ISBN 9545354259
Баркод 9545354259
Категории История, Книги

Хартиено издание

Наличност: ДА
Доставка: 3 дни

Цена: 20.00 лв.

Непознаването на световната история може да доведе до тежки изкривявания в националната психика. И днес често пъти българите или се превъзнасят като най-великата нация, заобиколена кой знае защо от врагове, или като безнадеждно изостанал народ.
В предлаганата книга се проследяват най-съдбоносните събития и процеси от историята на човечеството през XX век. През това столетие хората навлязоха в космоса, откриха компютъра, но същевременно се изправиха пред заплахата от ядрено самоунищожение и бяха поразени от нова разновидност на чумата, известна като болестта СПИН. Планетата стана тясна. Във всички страни се уеднаквяват дрехите, битът и храната. Глобалцзацията, символизирана както от заведенията за бързо хранене "Макдоналдс", така и от китайски ресторанти, вече има своите яростни противници, но и възторжени привърженици.
Учебното помагало има за цел да запознае студентите с онези исторически събития и процеси в историята на Европа и света през XX в., които имат пряко въздействие върху човешката цивилизация, такава, каквато е тя в началото на XXI в. Поради това подходът не е типичен за историческата наука - събитията и процесите не се разглеждат хронологично, а по проблеми.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

„Светът през XX век”  на Пламен Цветков е доказателство, че българската историческа наука може да бъде конкурентноспособна на съвременната световна историография. Написана именно в стила на модерната наука, тя съчетава ерудиция, оригиналност и  достъпност на изложението. Подходът към събитията от изминалия век е тематичен и бяга от традициониия  хронологичен и фактологичен канон. Войните, революциите, демокрациите и тоталитаризмите са част от проблемите, които авторът коментира и анализира в типичния си и неподражаем стил.

Флорика Велева, Хеликон Благоевград

Пламен Симеонов Цветков, роден през 1951 г. в Берлин, е доктор на историческите науки, редовен професор по нова и най-нова обща история в Нов български университет.

Научните му интереси са в областта на политическата и дипломатическата история на България, Балканите, Европа и света пред ХХ век, както и на ранната история на българите и по-точно проблема за тяхното потекло.

Проф. Пламен С. Цветков е обнародвал повече от 10 монографии, над 50 научни студии и статии и повече от 300 публицистични материала. Специално трябва да се отбележи двутомната му работа по балканска история от българска гледна точка, публикувана в САЩ през 1993 г., както и трудът му за -България и Балканите от древността до наши дни. Автор е също така на поредица от книги за средните и малките държави в европейската политика в навечерието на Втората световна война и на монография с предизвикателното заглавие „Славяни ли са българите?\".
Женен, баща на три деца - една дъщеря и двама синове.