Европа. История

Автор: Норман Дейвис
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Абагар
Брой страници 1342
Година на издаване 2006
Корици твърди
Език български
Тегло 2120 грама
Размери 24x17.5
ISBN 9544276637
Баркод 9544276637
Категории История на отделните държави и страни, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Накратко от присъждането на наградата NCR за 1997

От Ледниковата епоха до Студената война, от Рейкявик до Волга, от Минос до Маргарет Тачър - тук Норман Дейвис ни разказва цялата история на Европа в един единствен том. Избрана десет пъти като Книга на годината, това е най-амбициозната история на континента, която е писана някога.


"Рядко са книгите с истинско качество и значение. Историята на Европа от Норман Дейвис е една от тях. Тя е блестящо постижение, написано с интелект, яснота и поразителна широта на познанията... Това е книга, която всеки трябва да прочете."
А.К. Грейлинг


"Благороден паметник на ерудицията и още по-благороден заради това, че е изпълнен с изненада и чувство... Има превъзходни оценки на изключително смели теми."
Ян Морис


"Изчерпателна, предизвикателна и изключително стимулираща."
Майкъл Бърлайт

"Огромна, героична книга... След Дейвис никога няма да бъде възможно отново да се напише история на Европа по стария начин."
London Review of Books

"Прелива от наука, пращи от здрав разум, искри от остроумие и изобилства с добри преценки."
Фелипе Фернандес-Арместо

"Никоя история на Европа, написана на английски език, не е била толкова безпристрастна в отношението си към Изтока и Запада... Силна изразност, живи детайли, решителни мнения, убедителен анализ - всичко това я превръща в едно невероятно четиво."
T.L.S.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Да постигнеш почти невъзможното – написването на историята на Европа в един единствен том. Внушителен, пълен, завладяващ. Увлекателен като стил, смел в анализа. Разпрострян от Праисторията до драмите на двадесетото столетие. Показващ добрата стара Европа в цялата и сложност. Континент обединяван и разкъсван,  разделян от политически завеси и религиозни прегради, но пазещ своята идея, спомен, желание за цялост.
Норман Дейвис, един от големите британски историци, изпълнява достойно задачата и читателите могат да се насладят на неговото решение на „уравнението Европа”. Внушителен том от над 1300 страници, обхващащ всичко важно и значимо за разбирането на историята на континента. Книга пълна с интересни факти, обхващаща политическото развитие, културната динамика, религиозните промени, социалните феномени. Книга-колос, с която всеки желаещ да навлезе в миналото и настоящето на нашата Европа трябва да се сблъска, да приеме нейните многобройни интелектуални
предизвикателства и смели тези. Увличащо пътешествие в миналото, което дава важни отговори за настоящето и загатва за бъдещето на Европа в един свят, който се променя сякаш все по-бързо.
Колкото и забързано да е ежедневието ни, има големи книги, пред които трябва да поспрем и зачетем. Определено „Европа” на Дейвис е една от тях за всеки изкушен от историята като дисциплина.

Димо Георгиев, Хеликон Шумен

„ След Дейвис никога няма да бъде възможно отново да се напише история на Европа по стария начин“ (London Review of Books). Това е може би най-разпространеното клише и същевременно най-безупречното определение по отношение на тази история на Европа. Забележителна и оригинална в тематичните акценти, в цялостната си конструкция и в езика, с който общува с читателя, тя съчетава по един удивителен начин академичната ерудиция с вдъхновението на твореца. Панорамните картини на европейското минало ,от праисторията до съвременността ,са изпълнени не просто с фактология и строг научен анализ, в тях пулсира живото сърце на цивилизацията и хората, които я създават. Драматичният свят на войната и политиката се преплита с прекрасна литература и музика, с  неочаквани открития и изненади, които докосват и изострените сетива на професионалния историк и възторженото любопитство на любителя.
    Една прекрасна, необичайна и провокативна книга!

Флорика Симеонова Велева - Хеликон, Благоевград