Актуални проблеми при възпалителните заболявания на белите дробове

Автор: Петър Добрев

Коментари: 0

Издател Медицина-и-физкултура
Брой страници 292
Година на издаване 2006
Корици меки
Език български
Тегло 489 грама
Размери 24x17
ISBN 9544202374
Баркод 9544202374
Категории Видове медицина, Хуманна медицина, Медицина, Книги

Болестите на белите дробове са причина за голяма заболяемост и смъртност. Замърсяването на околната среда е свързано с действието на много вредни агенти. Тютюнопушенето води до тежко увреждане на белите дробове. Най-голямо значение имат възпалителните заболявания на дихателната система.
През 1998 година в САЩ от белодробни заболявания са починали 251 000 души. Това представлява 10 % от общата смъртност. За лечението им са изразходвани огромни суми (21,6 милиарда долара). Бронхитът и астмата засягат всички възрастови групи. След поставяне на диагнозата 10 години по-късно от хронична обструктивна белодробна болест умират около 50 % от болните.
В борбата с белодробните болести са постигнати значителни успехи. Изяснени са много въпроси от етиологията, патогенезата и лечението им. Най-голяма значимост имат постиженията на клетъчната молекулярна биология и на генетиката. Резултатите от тези изследвания допринесоха за по-пълното разбиране на патологичните процеси.
При увреждане възниква възпаление като реакция на васкуларизирана тъкан. То се регулира от голям брой медиатори като цитокини, ейкозаноиди, азотен окис и реактивни кислородни радикали. Те имат водеща роля в патогенезата на острите и хроничните възпалителни заболявания на белия дроб.
Белият дроб е имунен орган. Изясни се патогенезата на редица заболявания. Новите диагностични възможности създават условия за успешно лечение. В последните няколко години бяха въведени терапевтични методи за повлияване на възпалителния процес чрез въздействие на противовъзпалителните медиатори.
В новото издание са изложени съвременни данни за основните възпалителни заболявания на белия дроб. Отразен е дългогодишният опит на авторите, като подробно са изложени най-важните възпалителни заболявания на белите дробове.
Проф. П. Добрев

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg