Основаването на Европа. Очерк за последните хиляда години

Автор: Фердинанд Зайбт

Коментари: 0

Издател Агата-А
Брой страници 436
Година на издаване 2007
Корици меки
Език български
Тегло 528 грама
Размери 20.5x14
ISBN 9789545400520
Баркод 9789545400520
Категории История на отделните държави и страни, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Основаването на Европа • Очерк за последните хиляда години

Европа не е абстрактно понятие на университетски преподаватели, нито бюрократичен конструкт на днешните политици. Както и европейската идея не е дете на прехода между XIX и XX век. Независимо от всички теории Европа съществува поне от хиляда години. Това е и квинтесенцията на историческото изследване на известния немски историк Фердинанд Зайбт, даващо отговор на въпроса кое е онова, което исторически създава Европа и е в основата на европейската идентичност. Пред нас увлекателно се разгръща не една, а много истории на Европа - на църквата и на династиите, на поклонническите пътувания, на търговията и войните, на утопиите и революциите, на градовете и къщите, на пътищата, облеклото, оръжията и модата. Но акцентът е преди всичко върху историята на всекидневието, на онова, което формира живота на "обикновения човек".
Една блестящо разказана история на Европа - основание за днешното и обединение.

Фердинанд Зайб (1927-2003) е един от именитите съвременни германски историци. Завършва история, латински и философия в Мюнхен. Професор по средновековна история в Рурския университет в Бохум. Първи председател (от 1980 г.) на Collegium Carolinum в Мюнхен. Носител на много отличия и награди. Почетен доктор на Карловия университет в Прага. Автор на 14 монографии и над 200 статии, есета и доклади. Сред най-значимите му трудове са "Блясък и нищета на Средновековието" (1987), "Карл V" (1987), "Германия и чехите" (1993), "Императорът и църквата" (1997) и др. Книгата му "Основаването на Европа" (2002) го представя за първи път пред българския читател.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

 Един от големите германски историци, Фердинанд Зайбт, представя една „различна” история на Европа „в последните хиляда години” – съсредоточена върху ежедневието, културата, религията, стопанските начинания на нейните обитатели. Пълна с интересни факти, блестящо интерпретирани от Зайбт, книгата показва и бавното, преломно създаване на идеята за европейска общност, за споделянето и пренасянето на общи ценности и норми. И както пише самият Зайбт: „Тази книга е написана за всички жадни за знания. Който хареса заглавието, може да се чувства поканен. И трябва да бъде поведен в хилядолетното минало на Европа по други пътища, а не просто по контурите на политическото развитие.”

Димо Георгиев - Хеликон, Шумен