Second life / Роман

Автор: Станислава Чуринскиене

Коментари: 1

Издател Асима
Брой страници 264
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 520 грама
Размери 22x15
ISBN 9789549187632
Баркод 9789549187632
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

"Second life" разказва смущаваща история от живота на първото поколение интернет-емигранти - онази светкавично разрастваща се група хора, които прекарват почти цялото си време в Мрежата. „ Интернавтите" управляват професионалните си дела през интернет и на практика живеят в сайтове за запознанства. Общуват, влюбват се и правят секс с потребители от целия свят, с които никога не се срещат в другата, офлайн реалност. След години онлайн жителство, в главите им настъпва объркване, коя реалност е „по-истинска" - виртуалната или физическата. Тогава става ясно, че независимо в първия или втория си живот, единственото място, от което не можем да избягаме, е себе си.

от mollflanders / дата: 25 окт 2008

Много силна книга! Грабва те някъде от 3-та страница и буквално не те пуска, истинска "Кучка"! Със наистина силен и смислен край. Край, който ме накара да вярвам в живота и неговата очарователност, без да съм загубила вярата си. Защото понякога си мислим, че сме по-умни от него, живота, и можем да го надхитрим и контролираме...Само че дори the "second life" не може да ни се опре, колкото и да е направляван от нас, бидейки виртуален. И в това няма нищо лошо...няма нищо лошо да приемем нещата такива, каквито са.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Социален експеримент, превърнат в роман.
Пет месеца заточение в интернет-сайтове за запознанства раждат този оригинален бг-вариант на австрийската "Лекарство срещу северния вятър". Психологически и малко феминистки обоснован вариант на романтичната комедия "Имате поща"... или просто поредната интересно написана книга от психоложката Станислава Чуринскиене.
Възможна ли е виртуалната любов?
Какво точно носят ограниченията на кибер-пространството и до колко фокусирането на живота ни в него ни отнема обикновените удоволствия от простото общуване с другите?
И още много въпроси.
Отговорите са във всеки от нас.
Но само някои имат смелостта да опишат своите.  И то по забавен и убедителен начин. Чуринскиене го може.

Елена Бойчинова, Хеликон Витоша

Една много интересна книга, към чието написване Станислава Чуринскиене пристъпва след експеримент, протекъл в интернет пространството в реално време. Със „Second life” читателят става свидетел на конкретно виртуално общуване с мъж, който е запознат с гореспоменатата инициатива на авторката. Този факт е само едно от измеренията на преживяното и на равнопоставеността на участниците - българка и норвежец. По default Чуринскиене е персонажът, водещ “second life” – „втори живот”, който е плацдарм за мисли, емоции и изобщо за всичко свързано с очакванията от и разбирането за „Другия”. Разказът показва как начинанието придобива особен статут или по-скоро независимост от анализа на основния принцип на „Мрежата”. За реалното осъществяване на проекта биха говорили динамиката, художествената стойност и равносметката.

Чавдар Димитров - Хеликон, София - Витоша