Швейцария и българската национална кауза /1875-1876/

Автор: д-р Донка Христова

Коментари: 0

Издател СемаРШ
Брой страници 272
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 335 грама
Размери 20x14.5
ISBN 9789548021944
Баркод 9789548021944
Категории История, Книги

Д-р Донка Христова е по професия журналист. Завършва българска филология и философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. След завършване на висшето образование започва работа в първия журналистически екип на току що създадената БНТ, където работи в продължение на 25 години. Автор и сценарист е на ежемесечното телевизионно предаване „В света на книгите”, както отговаря за телевизионната инициатива, която набира средства за построяване на парахода "Радецки" Авторка е на телевизионни и документални филми с културно-историческа тематика.
След свободна аспирантура защитава докторат на тема ..Швейцария и българската национална кауза (1875-1876)" през 1979 год., като проучва обстойно публикациите в швейцарската преса за Априлското въстание в кантоналните библиотеки в Женева и Лозана, а също и във федералния архив в Берн.
Книгата на д-р Донка Христова „Швейцария и българската национална кауза (1875-1876) е изключително интересен и ценен труд. който въвежда в научната сфера неизвестни факти, свързани с Априлското въстание. Авторката изследва множество кореспонденции, които отразяват Априлското въстание, в 10 швейцарски вестника - в френско езични и 4 немски. В книгата са анализирани документи, които показват съпричастността на Швейцария, нейния печат и общественото мнение към малките балкански народи, убедеността на свободната република в историческото им бъдеще. Подкрепят националните им цели и идеал.
На България от 70-те години на 19. век швейцарският печат отделя много внимание. Изследваните публикации показват завидно познание на българския въпрос от страна на швейцарските издатели и журналисти. Кореспонденциите идват от почти всички краища на България, като дават обстойна информация и показват задълбочено познаване на ситуацията преди и по време на Априлското въстание. Швейцарската публика получава и задълбочени анализи и коментари на развитието на Източния въпрос на полето на дипломацията, сблъсъка на Великите сили и развитието на революционна обстановка в българските земи. Всъщност авторката ни представя в труда си. че още преди обособяването на България като самостоятелна държава за нея се пише в европейската преса като нещо различно от Османската империя.
Книгата е професионално историческо и културологични изследване на швейцарската преса от втората половина на 19. век и е необходимо четиво за студент, историци, журналисти, специалистите по масови комуникации, както и за всички, които се интересуват от славното историческо минало на България в Европа.

Ключови думи: Есен с книга, Промо -25%, Черен петък

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]