Секс престъпления: От Ренесанса до Просвещението

Автор: Уилям Нафи

Коментари: 0

Издател Астерим
Брой страници 246
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 290 грама
Размери 20x12.5
ISBN 9789548799102
Баркод 9789548799102
Категории История, Книги

От дълбока древност обществата, религиите и различни личности се опитват да контролират сексуалните отношения между хората. Ренесансът бележи скъсването с тази традиция, въпреки че новоосъзнатата любов към човешкото тяло и форми бързо попада под ударите на религиозния и обществен консерватизъм на Реформацията. Догмите на реформаторите, които налагат пълен контрол върху тялото и ума, се оказват твърде строги за уморената от възстания и войни Европа. Либералната епоха на Просвещението поставя под въпрос не само авторитарните режими и религиозния фанатизъм, но и утвърденият обществен морал по отношение на сексуалните отношения. Кулминационната точка на този процес е декриминализацията на сексуалните връзки между мъжете в революционна Франция през 1798 г. В “СЕКС ПРЕСТЪПЛЕНИЯ” културологът Уилям Нафи разглежда целия диапазон на сексуалните отношения и техните наказания: от криминални процеси до екзекуции. Той анализира различните видове сексуални връзки — тези, които са криминални, но “естествени” (прелюбодеяние, двуженство, непозволени полови сношения, изнасилване и проституция) както и тези, които са криминални и “неестествени” (маструбация, кръвосмешение, детско насилие и содомия) и накрая онези, които са “нечовешки и неестествени” (секс с животни и секс с Дявола). Уилям Нафи подчертава напредничивите възгледи и начин на мислене по отношение на секса в миналото, като изтъква онези обществени нагласи, които в най-голяма степен се различават от нашето съвремие.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Книгата на културолога Уилям Нафи е добър опит да бъдат предадени вариациите на сексуалните практики в исторически план и да бъде показано как цялото това многообразие често е попадало, по различни пътища и причини, в графата „престъпно”. Противоречието между свободата на желанията и опитите те да бъдат контролирани (от религиозни институции, от властта като цяло) винаги е пораждало кризи и изстъпления – например дори през XVI-XVII в. е застъпено мнението, че вещиците са опасни, (освен всичко друго) заради въобразените от Църквата техни плътски връзки с Дявола. Често зад борбата с подобни „престъпления” просто е стояло желанието за пълен контрол над постъпките и въобще живота на хората. Властта на държавата и религиозните институции е можела лесно да използва всяко отклонение от зададените норми като повод за вмешателство и контрол.
Тръгвайки от моралните норми в епохата на Реформацията и достигайки до опитите за либерализиране на сексуалния живот във времето на Просвещението, Дъфи увлекателно разказва за всички  причудливи „секс престъпления” и тяхната важна роля във формирането на съвременните сексуални норми.

Димо Георгиев - Хеликон, Шумен