Досието на Доган

Автор: Тома Биков

Коментари: 1

Издател Millenium
Брой страници 432
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 355 грама
Размери 20x14
ISBN 9789545150548
Баркод 9789545150548
Категории Съвременна българска история, История на България, История, Книги

ПРЕДГОВОР
Двадесет години след началото на прехода истинската биография на един от най-влиятелните български политици - Ахмед Доган, остава тайна за огромната част от обществото. Парадоксално, но почти никой (включително и неговите избиратели) не знае, че рожденото име на Ахмед Доган е Ахмед Исмаилов Ахмедов и е актуално до преименуването на българските турци, когато несменяемият лидер на ДПС приема името Меди Доганов Доганов. Името Ахмед Демир Доган е съчетание от фамилията на втория му баща Хасан Долан и малкото име на майка му Демирие. Поради тази причина в архивите на ДС до 1985 г. Ахмед Доган фигурира като Ахмед Ахмедов, а след това като Меди Доганов.
По време на прехода тази особена тайнственост около личността на Доган придаваше на образа му известна загадъчност и допълваше харизмата му на политик, който знае нещо повече от останалите. Поради характера на българското обществено и публично пространство през двадесетте години на политическата си кариера Ахмед Доган почти не беше питан за агентурното си минало и за това, с какво всъщност се е занимавал като сътрудник на Военното контраразузнаване (ВКР) и Първо главно управление (ПГУ) на ДС. В случаите, в които беше питан, а това се случваше по-често в първите години на демокрацията, той категорично отричаше да има нещо общо с Шесто управление на ДС, а в късния си период не намираше необходимост изобщо да отговаря на подобни въпроси.
Когато през 2006 г. под натиска на Европейския съюз беше приет законът, позволяващ отварянето на архивите на репресивния апарат на тоталитарния режим, досието на Доган стана достъпно за всички български граждани. Благодарение на това днес имаме възможност да се запознаем с човека, който за двадесет години на два пъти получи мандат за съставяне на правителство, престоя в управлението на страната общо повече от десет години и изигра една от най-важните роли в осъществяването на настоящия политически модел...

Ключови думи: документалистика

от BG Turk / дата: 09 май 2011

Е дайте нещо конкретно не папагалствайте...Кого е предал , дайте конкретни случаи...Или това е пореден ганьовски фишек ...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Сведенията на „агента“ бяха публикувани в национален седмичник.Не са новост , но друго е да ги видиш добре обобщени в книга .Но не ...не търсете жълтини ...,да това е за Ахмед Доган,но негови автентични доноси ,за различните управления на комунистическата държавна сигурност, на която той вярно е служил.И тя му се е отблагодарила многократно, смятайки ,че по този начин защитава интересите на България.Това е исторически извор за епохата , можете и сами да направите преценката.“Ангелов“,“Сергей“ и „Сава“,това са агентурните имена на главния герой.Не е нужно да сте запознат със структурата на Държавна сигурност , за да ви заинтригува книгата ,вижте как са ставали нещата при социализма.Как е действано по националния въпрос и защо продължават неволите ни все още .Странно ли е ,че този човек се превръща в „Ренегат“- и в последствие в най-устойчивия политик на прехода.Характеристиката на Държавна сигурност и прехода лъсва много добре през тези доноси .Личността е просто един детайл , върху който на този етап не е нужно да се съсредоточаваме !

Антон Марваков, Хеликон Благоевград