Седем мъже на война. История на Втората световна война

Автор: Марк Феро

Коментари: 1

Издател Рива
Брой страници 416
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 477 грама
Размери 0x0
ISBN 9789543202805
Баркод 9789543202805
Категории История на отделните държави и страни, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Сталин, Хитлер, Чърчил, Мусолини, Дьо Гол, Хирохито, Рузвелт - седем държавни мъже, седем титани, изправили се едни срещу други в световна битка. Героизъм и злотворство, наивност и коварство, стратегически гений и тежки поражения, завоевания и съпротива се редуват и преплитат в продължение на близо три десетилетия. Едновременно със силните идейни течения, белязали незаличимо XX век, се откроява ролята на големите личности, оставили дълбоки и трайни следи в историята на човечеството. Пред очите на читателя могъщите актьори се сближават и отдалечават във възгледите си, обединяват се и се предават взаимно на полето на дипломацията или на театъра на военните действия в една игра на омраза и политическо прелъстяване, която ще реши съдбата и бъдещето на народите. Френският историк и изследовател Марк Феро (роден през 1924 г.), чиито трудове са преведени на повече от двайсет езика, се опира на неизвестни или малко познати източници, за да предложи по-различен поглед към Втората световна война, от позицията на водачите, с размах прекроили света за години напред.

от СЛАВЧЕВ / дата: 22 апр 2010

ЕДНА много интересна историческа книга. тя ни дава един нов поглед, към който нашите надути историци няма как да разберат. те са влюбебини в своята научност повтаряна от времето на Живков.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Големият френски историк Марк Феро поднася една интересно разказана история на Втората световна война. Изборът на автора пада върху преплетените биографии и личната роля и отговорност на лидерите – седем мъже, стоящи начело на седемте велики сили във войната, понасящи невероятното бреме да заложат всичко на живот и смърт в името на победата и амбициите - Сталин и Чърчил, Хитлер и Мусолини, Хирохито, Дьо Гол и Рузвелт.

Проф. Феро демонстрира своите възможности кратко и увлекателно да завърже личната биография, частната история и любопитните дребни детайли с голямата картина.

Цялата противоположност и комплектност на събитията от 1939-1945 г. се разкриват в тази книга, която наистина съумява да бъде хвърли интересна нова светлина върху познатата проблематика на Втората световна война.

Димо Георгиев, Хеликон Шумен

По някакъв начин темата за Втората световна война присъства през последните две седмици в публичното пространство във връзка с голямата полска трагедия, която се случи точно 70 години след тази, която трябваше да бъде почетена.
Трябваше ли да се случи тази катастрофа за да разбере светът за трагедията в Катин през 1940-а?  В случая не става дума за това, че е изгубен интересът към страданието на миналото.  По скоро за начина, по-който се конструира паметта за него. Всички са наясно с престъпленията на нацизма, но събитията, които не се вместват в т.нар.  съюзническа схема на войната, са обгърнати в забвение или дори са превърнати в табу.
Един най-големите съвременни живи историци Норман Дейвис споделя, че е водил безкрайни и безрезултатни спорове със свои приятели, които отказват да приемат истината за Катин (а тя е, че 4500  полски офицери са избити не по заповед на злодея Хитлер, а на бъдещия съюзник Сталин), просто защото за тях е непоносима мисълта, че кланицата в горите около Смоленск разбива следвоенния мит за добрите съюзници, които унищожават абсолютното и единствено зло - нацистка Германия. Катин е само един от многото примери.
Все по-отчетлива е тендецията за преосмислянето на т.нар. съюзнически мит за войната и то от страна на най-големите историци на Великобритания, Франция и САЩ.  Този факт е немислим  за балканските ширини на историческата наука, чийто приоритет е все още апологията на древното ни величие и издирването на виновниците за модерното ни падение.
Книгата на френския историк Марк Феро (познат на българския читател с „История на Франция“, отново издание на „Рива”) е една много добра илюстрация на коментираната тенденция. В никакъв случай тук не става дума за някаква реабилитация или оневиняване на победените. По-скоро за виждането на събитията от различните гледни точки – в случая на седемте големи мъже на войната - Хитлер, Мусолини, Сталин, Чърчил, Р узвелт,  Хирохито,Чан Кайши.

Флорика Велева, Хеликон - Благоевград