Преди да умра

Автор: Джени Даунам

Коментари: 45

Издател Enthusiast
Брой страници 288
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 250 грама
Размери 14x21
ISBN 9789548657136
Баркод 9789548657136
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Няколко месеца живот остават на шестнайсетгодишната Теса. И докато се бори с коварната болест, безкрайните изследвания, лекарствата с хиляди странични ефекти и отчаянието пред неизбежното, тя съставя списък с десетте неща, които иска да направи, преди да умре – да си намери гадже, да прави секс, да опита наркотици, да извърши дребно престъпление, да се влюби...

Но да получиш желаното, не винаги е лесно, а често се оказва, че не е и това, от което имаш истинска нужда. Защото понякога най-неочакваните неща се оказват най-важни...

Въпреки мъчителната тема, „Преди да умра” не е мрачно и потискащо четиво, а напротив – опит да се покаже не какво е смъртта, а какво е животът и как да го живеем по най-пълноценния начин...

За Джени Даунам

Джени Даунам е бивша актриса, но се отказва от сцената, когато ражда втория си син и се отдава изцяло на грижите за децата си. Тя е 43 годишна самотна майка, която живее от социални помощи в Източен Лондон.

Джени споделя, че започва да пише романа, за да оползотворява огромната енергия, която не използва, след като прекратява актьорската си кариера. „Преди да умра” е първата ? книга. Самата тя не е вярвала, че много бързо романа ще се превърне в бестселър и за две седмици правата за публикуването му ще бъдат продадени в 11 страни.

от Администратор / дата: 28 мар 2016

Преиздаването на издания е по преценка на съответното издателство. На този етап не ни е предоставена от тяхна страна информация от подобно естество. В случай, че реализират допълнителен тираж, със сигурност ще предлагаме на читателите.

от Кристина / дата: 27 мар 2016

Кога ще я има в наличност?

от Стела / дата: 18 ное 2014

В началото бях малко резервирана към тази книга, но бързо ми стана любима. Страхотна е!

от Иван / дата: 27 сеп 2014

Книгата е уникална! Представянето на живота на умиращата Теса Скот е просто перфектно, а цялата история и сюжет са прекрасни..! Купувайте, няма да съжелите!

от христина / дата: 02 фев 2013

купувайте,не се чудете,мнооого е е добра!!!!

от Тина / дата: 02 фев 2013

Игрите на глада също са в сегашно историческо време, Кристина. А за книгата- ще си я купя в най-скоро време, изглежда обещаваща :)

от Ралица / дата: 02 фев 2013

Изглежда интересна,тъжна и поучитнелна ! Май ще се чете ! :)

от Администратор / дата: 23 яну 2013

Изданието е с изчерпан тираж и към момента не разполагаме с информация за предстоящо преиздаване. За всички въпроси, свързани с наличност на определени заглавия, пишете ни на service@helikon.bg. Очакваме ви!

от Rose :) / дата: 22 яну 2013

Кога пак ще я има в наличност??

от borislava / дата: 22 окт 2012

Най-трогателната книга,много е хубава.Заслужава си да я прочетеш!!!Доста е тъжна.Малко си поплаках.Но това е най-хубавата книга която досега съм чела!

от Иван / дата: 24 юни 2012

Кристина, не съм чел книгата, но книгите не се ПРЕВЕЖДАТ в сегашно историческо време. Те се превеждат във времето, в което са написани. Ако книгата е написана в сегашно историческо време, значи така трябва да бъде и преведена. Правилно, но не докрай спазвано в различен смисъл, е преводачът да превежда каквото е написал авторът.

Има много книги, написани в сегашно историческо време.

от Колебаещ се бъдещ читател / дата: 24 юни 2012

Искам да прочета тази книга. И на няколко пъти в книжарницата посягам към нея. Но всеки път се разкол***вам... заради някои моменти от анотацията. По-специално част от първия абзац - "И докато се бори с коварната болест, безкрайните изследвания, лекарствата с хиляди странични ефекти и отчаянието пред неизбежното, тя съставя списък с десетте неща, които иска да направи, преди да умре – да си намери гадже, да прави секс, да опита наркотици, да извърши дребно престъпление, да се влюби... "
Да, предполагам, че всеки, който е в подобно положение, би си направил списък и би опитал да навакса пропуснатото. Но се чудя - това ли са "важните неща"? "да опита наркотици, да извърши дребно престъпление"... Влюбването - да, особено на тази възраст. Сексът - също. Но останалото... ме смущава.
Бих прочела книгата, защото иначе историята, така, както е описана, ми допада, и защото уважавам хората, които не се предават лесно. И сигурно ще я прочета. Но се замислих за някои ценности...

от Надежда / дата: 23 юни 2012

Това се каза интересна книга. Всички останали не струват

от Ивелина / дата: 29 яну 2012

Книгата е уникална! Задължително трябва да си прочете! :))

от Габриела / дата: 04 авг 2011

Прочетох книгата на един дъх .Наистина ми харесва, имах нужда от разнообразие след всички истории за вампири,върколаци и тн.
Препоръчвам я на всеки,който се кол***е ..наистина невероятна е

от Кристина / дата: 16 мар 2011

Ами,раздвоена съм.
Хареса мида.Няма да отричам.Но не мога да я нарека страхотна,невероятна и да я отрупвам със суперлативи.Добра е,но не чак толкова.Сякаш докато я четях ми липсваше нещо..сякаш нещо не беше завършено.Според мен има какво да се желае.
Разбира се,тъжно ми стана за Теса и за съдбата й,но не ми въздейства така силно.
Другият минус беше времето,в което е писана.Това няма почти никакво значение де,защото се свиква,но това беше първата ми книга,която е преведена в сегашно историческо и отначало направо ми бъркаше в здравето.

от Ани Дончева / дата: 30 яну 2011

Препоръчвам "Преди да умра" горещо на всички. Книга, която наистина си струва

от Вероничка / дата: 30 яну 2011

Когато влязох в книжарницата, книгата ме грабна със заглавието и резюмето си! Веднага я купих и прочетох, дори 2 пъти .. Тя е отправена към всички, но заради самия език, според мен, е подходяща и за тиинейджъри, стига те да могат да оценят истинското послание. Няма значение на колко години е човек. Аз също плаках .. Че някои имат такава тъжна съдба да не могат да изживеят пълноценно живота си. Накара ме да проумея, че всъщност имам страхотен късмет, че съм напълно здрава и способна и че не мога да се оплаквам.. А просто трябва да бъда щастлива ! :)

от Росица / дата: 15 дек 2010

ПРОСТО ВЕЛИЧЕСТВЕНА! ЦЕЛИЯ КЛАС Я ЧЕТЕ.

от Елена / дата: 30 окт 2010

Невероятна е,прочетох я на един дъх! препоръчвам я!

от Лита / дата: 30 окт 2010

Чак пък да е страхотна и невероятна!!! Изобщо не споделям прекаления ентусиазъм на останалите. Дори разтърсваща не е. Хлапашки дивотии, които много хора смятат за оправдани прикривайки се зад тежката диагноза на една млада и естествено незряла личност. Да не говорим, че смятам секса с умиращ човек (особено в последните дни на живота му) за извратен и близък до некрофилията. На всички, които са запленени от темата препоръчвам филма "the bucket list". Аз лично предпочитам да живея така, сякаш всеки ден от живота ми е последен, отколкото да пропилявам ценно време заслепена от егоизъм, лицемерие и мързел и едва когато наистина наближи краят да се опитам да "наваксам" живота.

от НИКИ / дата: 19 окт 2010

ТАЯ КНИГА Е МНОГО ЯКА

от Ристу / дата: 02 сеп 2010

Тази книга май само жени са я чели. Трябва ми мнение от мъж.

от Радина / дата: 23 авг 2010

На 17 съм все още, но се надявам никой да не ме убие за дето възнамерявам да си я купя хдд Не съм съгласна, че книгата става само за лица над 18 г. Познавам хора на по толкова които не са и на половина толкова умни колкото трябва да са и нямат и капка зрялост.Така че...зависи от самия човек, а не на колко е години...

от Славена / дата: 11 авг 2010

Книгата е различна и е нужно четене между редовете. Не се препоръчва за лица под 18г., просто защото ще бъде приета буквално и по детински. Съпреживях всеки един момент в книгата и наистина ми стана тежко, след като прочетох и последния ред.
Заслужава си всяка една стотинка!

от Силвия / дата: 10 авг 2010

Величествена книга! Плаках много, като я прометох. Страхотна е! Чувствам се пречистена

от Х / дата: 09 авг 2010

Изглежда интересна. Видях, че е в детската литература. Защо така?

от Татяна / дата: 06 авг 2010

Да си призная голяма заслуга, за да си купя книгата имаше и ревюто, написано от Даниела Иванова. Най-много ми хресаха последните изречения:
"Разлиствайки "Преди да умра" не съжалявайте Теса, не мислете за болестта, а дарете с усмивка хората и поздравете света. "

от Лиляна / дата: 06 авг 2010

Да Наталия права си. И на мен много ми хареса....

от Наталия / дата: 06 авг 2010

Аз съм на противоположно мнение. Много съм възхитена от книгата. Напълно съм съгласна, обаче с Камелия, че се изисква зрялост, за да се проумее, и като казвам зрялост нямам в предвид като години.... :)

от Gabs / дата: 04 авг 2010

Мисля да си я взема.Харесвам книги,които учат хората да живеят,да не мислят за смъртта...Дано тази е такава,от резюмето съдя точно това.

от Валя / дата: 04 авг 2010

Аз също харесах книгата много, но щом чувам, че и другата ми фаворитка \"Бяла като мляко, червена като кръв\" се е харесала ще взема най-накрая да си я купя. (от доста време се каня)
Колкото до \"Преди да умра\" наистина кара човек да се замисли за живота.... ;(

от Moni4ka`` / дата: 04 авг 2010

Невероятна книга. Наскоро си я купих заедно с още едно заглавие "Бяла като мляко, червена като кръв". И двете книги са наистина уникални :):)

от Милена / дата: 04 авг 2010

Книгата много ми хареса и я препоръчвам на всички. Интересен сюжет и още по-вълнуваща героиня.

от Ренета / дата: 04 авг 2010

Благодаря на книжарници Хеликон за правилната постъпка. Тъй като и аз участвах в този спор искам да се извиня на всички читатели, че използвахме това място за такава безсмислена дискусия.....
Аз отново ще споделя, както и при първия си коментар, че наистина много харесах книгата и идеята, която е развита в нея.
Определено си струва да се прочете..... :)
Много поздрави от Русе.....

от Елена Панайотова, Хеликон / дата: 04 авг 2010

Уважаеми читатели, възползвам се от правото на Хеликон да изтрия всичко написано от Надя и всички коментари свързани с нейните. Приемам ги за обидни и в много от случаите с нецензурно съдържание. Моля спазвайте добрия тон, дори в случаите в които Ви се иска да направите отрицателен коментар. Уважаваме и се стремим към градивна критика! Бъдете здрави!

от Илияна / дата: 24 юли 2010

Книгата е невероятна,и си поплаках бая.Характера ми в доста отношения си съвпада с този на Теса,може би заради това успях да я разбера.Книгата е невероятна.Ще търся и другите на тази авторка,ако има де:)

от Сани / дата: 23 юли 2010

Прочетох книгата и много плаках. Пречистих душата си. Нека всички я прочетат!

от Деси / дата: 22 юли 2010

Книгата не е просто хубава, тя е прекрасна!


П.С.- не съм изперкала.

от Рони :) / дата: 18 юли 2010

много е тъжна но пък е изклучителнаааааааааааа /////толкова е реална

от plamena / дата: 17 юли 2010

книгата е супер. заслужава си наистина!

от Сияна / дата: 07 юли 2010

Много силна, дълбока книга! На мен изключително силно ми въздейства. На моменти ми се искаше да спра, имах чувството, че не мога да понеса толкова болка. Но преди всичко ме накара да се замисля колко е ценен и прекрасен всеки миг и как цялото щастие и красота на света се съдържат в наглед дребните неща около мен.

от Теса / дата: 02 юли 2010

Книгата е много истинска! Най-сетне нещо различно от блудкави вампирски измишльотини

от Велислава / дата: 02 юли 2010

Страхотна книга!

от Камелия / дата: 02 юли 2010

Страхотен роман! Не съм съгласна обаче, че това е тийнейджърска книга. Напротив, иска се повече зрялост, за да я проумееш. Дано има успех и в България, хубаво е, че се издаде.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Времето, което имаме, е дар. Животът ни е дар. Само от нас зависи как приемаме този дар. Дали спираме поне за миг да погледаме облаците, вятъра, да приемем и почувстваме красотата на света...на живота? Дали обичаме, дали изразяваме тази любов, дали я живеем ... истнски.

Поезия, тъга, сълзи...всичко има в първата книга на английската актриса Джени Доунам. Когато я взех, помислих, че е тийнейджърско четиво ...

Но „Преди да умра“ се оказа струна. Струна в моята душа, струна нежност, която зазвуча с усмивка на моменти, с преоткрита нежност и топлина, с желание да изразя всичко, скривано, събирано, желано, недоизказано ...

С малко тъга и сълзи ... С много вяра и надежда

Не, това не е просто тийнейджърска книга за „10-те неща, които ...“ Книгата е поезия, утвърждаваща човещината и истинското в живота на всеки един ... Това, което си струва...

Елена Бойчинова, Хеликон Витоша

Никога не бях се замисляла да изготвя списък с нещата, които бих искала да направя и постигна преди да умра. Поне докато не прочетох "Преди да умра", докато не изживях живота на Теса. Въпреки че съм по-възрастна от нея, осъзнах колко неща пропускам. За толкова години никой не е изписвал името ми из целия град, не съм карала без разрешение колата на татко, никога не съм давала интервю. Улавям се, че завиждам малко на Теса - за богатото й светоусещане, изпълнено с багри и звуци, за духовната сила и ексцентричността, за куража да се изправи пред смъртта, небрежно да й обърне гръб, да й се изплези с насмешка и подмине с усмивка, облечена в къса червена рокля, потраквайки с токчета, с поглед устремен към любовта и дребните, но важни неща.
Разлиствайки "Преди да умра" не съжалявайте Теса, не мислете за болестта, а дарете с усмивка хората и поздравете света.



Даниела Иванова, Хеликон - Бургас

Какво е за един подрастващ да знае, че скоро ще умре и какво го кара в първите си десет желания от предсмъртния си списък да включи на преден план секс и наркотици? Защо това се оказва важно и какви са последствията? Едно момиче е изправено пред предизвикателството да запази чиста искрицата живот, въпреки осъзнаването на своята обреченост.

Книгата разказва за това колко крехък и в същото време силен е човешкият дух, каква мощ има желанието и какъв заряд носи любовта като единствен и най-ценен белег на живота.

Това издание ще е любопитно както за тийнеджърите така и за техните родители, защото чувствителността и начина на възприемане на света от подрастващите е интригуващ и повече от интересен.

Кристина Калайджиева, Хеликон Благоевград

Шестнайсетгодишно момиче, на което й остават само няколко месеца живот.Тя съставя списък с десетте неща, които иска да направи, неща които всеки тийнейджър си мечтае.


Книга която ти дава теми върху, които да размишляваш.


Хубава и запомняща се книга много поучителна,която те кара да живееш живота така, все едно е за последно….

Полина Костова, Хеликон Бургас

Джени Даунам е бивша актриса. Тя се отказва от сцената, когато ражда втория си син и се отдава изцяло на грижите за децата си. До излизането на първия ? роман е самотна майка, която живее от социални помощи в Източен Лондон.

Започва да пише първия си роман „Преди да умра“, за да оползотвори огромната енергия, която не използва, след като прекратява актьорската си кариера. Романът се превръща в бестселър и правата за публикуването му са продадени в повече от 30 страни. „Ти срещу мен“ е втората ? книга.