Речта на краля

Автор: Марк Лог; Питър Конради

Коментари: 8

Издател Intense
Брой страници 296
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 371 грама
Размери 21x14
ISBN 9789547831407
Баркод 9789547831407
Категории Исторически романи, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

В началото на XX век един мъж спасява британското кралско семейство – и това не е нито министър-председателят, нито архиепископът на Кентърбъри. Този мъж е почти непознатият и самообразовал се терапевт по говор Лайънъл Лог, наречен от един известен журналист “терапевтът, който спаси краля”.
Лог не е британски аристократ, той дори не е англичанин, а австралиец, „обикновен гражданин от колониите”, както сам нарича себе си. Без ничия помощ този приветлив и красноречив мъж успява да превърне нервния, болезнено стеснителен, страдащ от упорито заекване херцог на Йорк в един от най-великите крале на Великобритания.
Това е истинската история на забележителното приятелство между Лайънъл Лог и бъдещия крал Джордж VI, написана от внука на Лог въз основата на дневниците и архивите на терапевта. Историята е необикновен поглед върху близостта между двамата мъже, както и върху жизненоважната роля на кралица Елизабет – Кралицата майка. Терапевтът по говор и кралицата спасяват репутацията на краля.
“Речта на краля” хвърля светлина върху личния живот на кралското семейство. В своите дневници Лог за пръв път разкрива ужаса, който бъдещият крал преживява заради силното си заекване. Това е най-съкровеният и личен поглед върху британската монархия, и то по времето на най-дълбоката й криза – поглед през очите на един австралийски поданик, който с гордост служи и спасява своя крал.

„Речта на краля” е удивителна история за тържеството над нелеката орис и за изключителното приятелство между упорития крал и харизматичния поданик, който спасява трона.

от Наистина скука / дата: 21 мар 2011

Книгата е безнадеждно скучна, но това все пак е мемоар на сина на някакъв си логопед. Подвеждащо е присъствието на Колин Фърт на корицата.

от Христо / дата: 10 мар 2011

Скука, скука, скука...

от Мая / дата: 08 мар 2011

Не може да се подвеждат така хората. Няма нищо общо с филма. Безобразие!

от светлин / дата: 04 мар 2011

оказа се голяма досада.

от Димо / дата: 02 мар 2011

Макар и поставена в рубриката "исторически романи", книгата съвсем не е роман. Тя би могла да бъде ценно помагало за онези, които се интересуват от британската монархия в началото на ХХ век. И толкоз. Но тези, които очакват да прочетат нещо вълнуващо или пикантно, подведени от филма, ще останат разочаровани. И мисля, че е коректно издателите да направят това уточнение в анотацията, за да не заблуждават читателя.

от Тони / дата: 01 мар 2011

Да, съгласна съм с предишното мнение. Това са някакви безкрайни досадни мемоари, които могат да те убият от скука. Тази книга е просто суров материал, върху който е стъпил действително вълнуващия филм, но четенето й далеч не е толкова вълнуващо като гледането на филма.

от Варя / дата: 01 мар 2011

Голяма скука.

от Митко Ганев / дата: 24 фев 2011

Книгата „Речта на краля” на Марк Лог и Питър Конради е вече на българския книжен пазар, и то точно в навечерието на церемонията по връчване на поредните „Оскари”. Да припомня, че филмът има 12 номинации за престижните филмови награди. Което не е изненада предвид изключителната актьорска игра на изпълнителите на главните роли, особено на Колин Фърт.
„Речта на краля” е книга, посветена на забележителната съдба на австралийския говорен терапевт Лайънъл Лог. Тя е създадена с помощта на богатия архив на Лог, съдържащ писма от краля, картони за консултации и снимки, като запълва празнините, оставени от превърналия се в хит едноименен филм.
Внукът на Лайънъл, Марк Лог, има своя принос в създаването на филма, което го подтиква да се върне към вдъхновяващата история на своя дядо и в резултат се появява книгата, написана в сътрудничество с журналиста Питър Конради.
Макар филмът, в съответствие със законите на филмовата индустрия, да представя само малка част от живота на британския монарх, ограничена във времето и пространството, повествованието в книгата е развито на територията на цялата Британска империя, включва времето от рождението до смъртта на крал Джордж VI и неговия говорен терапевт. Като исторически фон на действието са споменати редица важни световни събития, като създаването на Австралийския съюз – родината на Лайънъл Лог, двете световни войни, следвоенното устройство на света и възкачването преди близо 59 години на сегашната кралица Елизабет II на кралския трон. Допълнителните бележки от преводача и редактора към някои възлови моменти от повествованието добавят щрихи към историческата и фактологическата основа на книгата, с което допринасят за по-пълното възприемане на авторския текст от съвременния български читател.
В дома си в Лондон Марк Лог преглежда купища писма, включително няколко от краля до Лайънъл, разкриващи учудващо близки отношения между монарха и един “обикновен гражданин от колониите”, както сам Лайънъл нарича себе си.
Репродукциите на картона за консултации, попълнен със ситния почерк на Лайънъл; албум с изрезки от вестници; снимки на Лайънъл и съпругата му Мъртъл от коронацията на крал Джордж VI, коледни картички от кралското семейство; личният дневник на Лайънъл – илюстрациите, приложени в книгата, свидетелстват каква гордост е изпитвал Лог, че е бил в помощ на монарха по време на неговото управление в онези бурни времена.
В общуването си с краля Лайънъл неизменно осъзнава положението си на преселник в Англия и на човек, който принадлежи към друга класа. Чувството, че е пришълец, никога не го напуска, но той изпитва и гордост от своето положение и произход. В дневниците си често казва, че кралят търси съвета му като обикновен гражданин, питал го е какво мислят обикновените хора от улицата.
Началото на войната прави речите на краля по-важни от когато и да било и Лайънъл редовно е до суверена в периода, когато чрез радиото „влиза в домовете” на милионите граждани на империята. Не по-малко важни са коледните обръщения към гражданите на империята по време на германските въздушни атаки над столицата и промишлените центрове, както и при капитулацията на нацистка Германия.
Следвоенните години не прекъсват контактите на краля с неговия говорен терапевт. Въпреки здравословните проблеми и на двамата, както и семейните проблеми на Лог, добрите чувства на краля към Лог не намаляват.
След смъртта на Джордж VI през 1952 г. неговата вдовица изпраща на Лайънъл писмо, написано на обрамчена с черен кант хартия, в което пише: “Мисля, че аз по-добре от всеки друг знам колко важен бяхте за краля не само за неговата реч, но като цяло за живота му и житейските му възгледи.”
След смъртта на краля британските вестници публикуват информация за ключовата роля, която Лайънъл е изиграл по време на управлението на краля. Едно от заглавията гласи: “Мъжът, който спаси гласа на краля.” Статията описва отношенията му с монарха като “изключително близки.”

Ще си позволя да цитирам част от думите на преводачката Евелина Пенева:
„Не съм гледала филма. Но книгата страшно ми хареса. Прекрасна задача беше. Красива...
Истината е, че историята в тая книга е прекрасна. У нея има човещина, има съчувствие, съпричастност, непосредственост и е някак „некралски” поглед върху един много свестен и сърдечен човек, какъвто е бил Джордж VI. Самият Лог също е много смислен човек. Книгата е пълна с превратности и на места много тъжна, защото описва човек, който се мъчи да представя страната си достойно и да е на нивото на нейното величие, което той дълбоко осъзнава и уважава, а по рождение не му е дадено много. Затова пък има много упоритост и е много далновиден, справя се с кошмарен проблем, какъвто е заекването...
Тя не е просто литература; тя е само един от начините, по които може да се предаде една история; тя повече се отнася до това как се разказва, а не какво се разказва...
Мислех си, че церемониалните отношения между тях двамата няма да станат ясни на българския читател и се страхувах текстът да не бъде сив и безжизнен. Опитах се текстът да има елегантност, лека официалност, нотки на церемониално многословие, които се уравновесяват от невероятните цитати от писма на самите Джордж и Елизабет, от думите на кралица Мери и на принцесите Елизабет и Маргарет. И, естествено, на Лог...”

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Пленяващата история на стеснителния херцог на Йорк, възкачването му на престола като един от най-великите крале на Великобритания, Джордж VI , битките които се налага да води не само със започването на Втората светова война, но и в чисто човешки план, са разказани увлекателно от внука на главния герой в книгата Лайънъл Лог – Марк Лог.

След смъртта на Джордж V и скандалната абдикация на Едуард VIII, неочаквано е коронясан Джордж VI. От малък той страда от говорен дефект, с който неуспешно се бори години наред. За да помогне на съпруга си, Елизабет наема логопед, който започва нетрадиционна терапия. Така започва и едно трайно приятелство между бъдещия крал и Лайънъл Лог. Разбирайки силата на думите, двамата започват трудна битка с заекването, до момента в който Джордж VI се изправя пред своя народ с вдъхновяваща реч, с която ще обедини нацията, ще и вдъхне кураж и смелост по време на война.

Фатима Мустафова, Хеликон Бургас