Върви накъдето те води сърцето. Луизито. Една любовна история

Автор: Сузана Тамаро

Коментари: 0

Издател Рива
Брой страници 232
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 233 грама
Размери 20x13
ISBN 9789543203574
Баркод 9789543203574
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Сузана Тамаро е родена в Триест през 1957 г. Първият й роман "С глава в облаците" е публикуван в 1989 г., но истинският успех на младата италианска писателка идва с "Върви накъдето те води сърцето" (1994). Преведен на повече от 20 езика, оглавил ред авторитетни класации, романът достига шеметния тираж от 5 милиона екземпляра. Този световен бестселър става най-продаваната книга в Италия през XX век. По него Кристина Коменчини създава филм с Вирна Лизи в главната роля.

През 2008 г. излиза "Луизито. Една любовна история" - отново за мъдростта на сърцето и неведомите нишки между живите същества, които единствено то е в състояние да изплете.

А когато пред теб се открият много пътища и ти не знаеш накъде да тръгнеш, не се спускай наслуки по някой от тях, седни и почакай. Вдишай дълбоко, вдишай с увереността, с която си поела въздух за първи път, при раждането си, не се разсейвай от нищо, чакай, само чакай. Стой неподвижна и мълчаливо се вслушвай в сърцето си. Когато ти заговори, стани и върви натам, накъдето те води то.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

            „Върви накъдето те води сърцето“

Олга е старица на преклонна възраст, която живее в дома си в Италия. След смъртта на дъщеря й в автомобилна катастрофа, тя отглежда детенцето й. Четири-пет годишното момиченце пораства и намира своя път.

Минали са два месеца откакто внучка й заминава за Америка и единственото, което има от нея като вест е картичка, в която тя й съобщава, че е още жива. Усещайки приближаващият край и тежестта на годините, Олга решава да напише писмо – дневник. В него тя ще сподели това, което не е могла, ще си спомня красиви, щастливи и тъжни мигове, ще предаде своя екзистенциален опит и мъдрост.

Повествованието, с което ще се сблъска читателя, е богато наситено. То разсъждава по въпроси както от бита, така и от философските дълбини, които неизменно са заложени в човешкият живот.

            „Луизито. Една любовна история“

Кой е Луизито? - Едно папагалче от редкия вид синьочела амазона. Такива папагали се срещат в горите на Южна Америка. А как Луизито се озовава в контейнер за смет в Италия – не се знае. Важното е, че попада в добри ръце.

Анселма живее сама. Нейните деца са вече пораснали, създали са си семейства и живеят в други градове. За да не се безпокоят за здравето й, те искат да я настанят в приют, където по всяко време ще бъде „обгрижвана“.

 Да, но пенсионерката смята, че това е ужасно, че такъв живот не иска да живее и упорито си се грижи сама за себе си. Един ден, когато минава покрай контейнера за смет, преди да се прибере, намира шарено папагалче. Животът и се променя. Става цветен и изпълнен с щастие и любов. За съжаление не всички са съпричастни към радостите на старицата. Особено груб и агресивен е нейният съсед.

Тази книга е като онези семейни филми, в които има по малко от всичко, но винаги присъстват типажите на доброто и злото, и разбира се след преодоляване на какво ли не следва един напълно заслужен и изстрадан happy end.

 * * *

В последните години освен симпатии към френска проза, развих такива и към италианската. Тяхна почва бяха романите на Алесандро Барико, продължих с Доменико Лиото, Примо Леви. Нареждам до тях и Сузана Тамаро. Тя наистина има талант да пише. Сред толкова графомани в днешно време да откриеш „човека с дарба“ си е до някъде късмет! 

Зорница Чернева, Хеликон Велико Търново

Две книги различни на пръв поглед, с една тема - житейският компромис. По един буквално педагогически начин, спокойно и последователно, изговорени като в моноспектакъл, са тези истории.

Майка, която изповядва  изневяра пред собствената си дъщеря и старица, която запълва липсата на човешко присъствие с един папагал. Инстинктите и тяхното превъзходство над навиците.

Текст, с който може си поговорите.

Все някой някого ще послуша.

Защото това са уроци за цял живот. 

Людмила Еленкова, Хеликон България