Ритуалът.Израстването на един съвременен екзорсист

Автор: Мат Балио

Коментари: 3

Издател Intense
Брой страници 352
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 379 грама
Размери 21x14
ISBN 9789547831414
Баркод 9789547831414
Категории Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Написана в силно изследователски дух, който увлича и скептици, и вярващи, Ритуалът е уникално интимно надзъртане във вледеняващия свят на един римски католик-екзорсист от плът и кръв. Отец Гари Томас работи като енорийски свещеник в Калифорния, когато църковните водачи го изпращат в Рим на обучение в екзорсизъм. В Рим, където е придаден за помощник към италиански ветеран екзорсист, той проглежда за непознатата страна на католическата вяра, за която до този момент не е имал представа, и когато се озовава в града, става свидетел на битката между Доброто и Злото в една изцяло нова светлина.
Журналистът Мат Балио придружава отблизо отец Гари по време на обучението, а удивителната история, на която той се натъква, разкрива, че феномените на обладаването, демоните, Дяволът и екзорсизмът не са просто останки от древното минало, а продължават да са страховита сила в живота на много хора дори и в днешни дни. Мат Балио е репортер, живее в Рим, пише за Associated Press и International Herald Tribune.
Във филма “Ритуалът” Антъни Хопкинс играе “свещеник, който е специалист по прогонване на демони, чиито методи не са задължително традиционни”. За повече подробности по темата свръхествествени явления, се запознайте с книгата, първоизточник на филмa.

"Свръхестествени явления, вледеняващи описания на битките между екзорсисти и демони… Мат Балио демонстрира отлични умения на разказвач”. - LA Times
"Ритуалът” е една от най-добрите книги, писани някога на тема “екзорсизъм”. На пръсти се броят книгите, които дават толкова точно и подробно описание." - Отец Хосе Антонио Фортеа, автор на “Интервю с един екзорсист”
"Истината е по-странна и от съчинена история . . . и далеч по-ужасяваща. Забравете всичко, което Холивуд ви разказва за демоничното обладаване и екзорсизма; Ритуалът ще ви отвори очите за страховитите факти, свързани с този въпрос." Джон Качуба, автор на “Ловци на духове”

от изумен!!! / дата: 17 авг 2011

Ама че дълго ривю! Беше много интересно и изчерпателно. Толкова изчерпателно, че май няма нужда да сик купувам книгата (-:

от Митко Ганев / дата: 19 апр 2011

За демоните, екзорсизма и истинските преживявания
на един съвременен американски екзорсист

Едновременно с премиерата на едноименния филм по българските екрани, Издателство “Интенс” пусна на пазара книгата на Мат Балио “Ритуалът” (с подзаглавие “Израстването на един съвременен екзорсист”). Действието се развива в наше време и хвърля много светлина върху една неизвестна практика на Католическата църква.
По настояване на своя епископ в САЩ, отец Гари Томас отива в центъра на католицизма – Ватикана, в папския университет “Св. Тома Аквински”, за изучаване на съвременните тенденции в католическата църква. Едновременно с това младият свещеник изкарва и един специален курс за екзорсисти.
Що е екзорсизъм? Това е практика за изгонване на демони или други зли духове от човек или място, където съществуват. Практиката съществува от древни времена и се изпълнява и до днес в много страни. Обикновено екзорсистите са редови членове на църквата или смятат, че притежават свръхестествени сили и умения. Ала екзорсизмът има твърде дълбоки корени в християнството. В евангелията на Матей, Марк и Лука се споменава, че последователите на Исус са длъжни да прогонват злите духове в Негова чест.
Навлизането в дебрите на необичайното занимание ангажира в пълна степен отец Гари. Уменията, които придобива в Рим, той пренася в своята енория в Щатите и въпреки отрицателната нагласа на традиционните американски църковни общности, започва да практикува екзорсизъм, като не след дълго уменията му стават достояние на много хора. Успешните практики го правят безспорен изпълнител на успешния и тайнствен ритуал по изгонване на духове от обсебени миряни.
Мат Балио, авторът на книгата, лично се среща с отец Гари и детайлно навлиза в душевния свят на младия екзорсист и неестествените проблеми неговите “пациенти”. Оказва се, че това е свят на преплитане на духовното със свръхестественото, на борбата между доброто и злото в съзнанието на тези нещастни люде. А отец Гари е необикновена личност, упорито преследва целите си, разширява получените в Италия познания и езотерични умения, резултатно са справя с проблеми на обсебени от злото хора, дори такива в критични състояния.
Написана в съответствие на изискванията на документалистиката, книгата е богата и с многото пояснителни текстове, приведени в края на повествованието. И въпреки че филми като “Ритуалът”, издържани в най-добрите холивудски традиции, предизвикват широк зрителски интерес и имат голям касов успех, кинематографската опаковка и специалните ефекти правят трудно разграничаването на факта от измислицата. Безспорно, филмът с отличната игра на актьорския състав привнася повече емоции и въздейства на повече сетива върху зрителите, но за почитателите на писаното слово книгата “Ритуалът” ще даде възможност за по-дълбоко и пространно осмисляне на съвременния екзорсизъм и хората, които практикуват този странен ритуал.

от Зорница / дата: 15 апр 2011

Нямам търпение да я прочета. Филмът ми хареса много!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Книгата е посветена на задълбочено проучване и анализ за екзорсизма в католическата християнска църква. В XXI век това тайнство се оказва необходимо, колкото и недоверчиво да поглеждаме към него.


Много от християните се оповават на екзорсизма като сигурен начин да се избавят от зли сили и обсебване от демони...


Информацията е достъпна  както за читатели, които не са запознати с темата, така и за тези, които вече са се срещали с подобен вид литература.
Книгата е енциклопедичен справочник написан в художествена форма.  Нов поглед върху Вярата, Религията и Църквата.

Руслана Антонова, Хеликон Варна