Давид, Великия Кн.1: История и мъжественост в еврейската Библия

Автор: Милена Кирова

Коментари: 0

Издател Сиела
Брой страници 374
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 330 грама
Размери 20.5x14
ISBN 9789542809289
Баркод 9789542809289
Категории Културология, Хуманитарни науки, Книги

След „Библейската жена” (2005) Милена Кирова взема на прицел мъжествеността в Стария Завет. И тъй като в Библията се срещат хиляди герои мъже, фокусът на нейното изследване попада върху високите исторически, нравствени и символични роли, в които се разиграват древните патриархални възгледи за мъжа. Най-великият сред героите – Давид – е използван като матрица, за да се очертаят основните превъплъщения на древната еврейска мъжественост. Книгата разказва увлекателно историята на цар Давид, а заедно с нея и още много други истории от цялата Библия. Ще видим героите в най-неочаквани роли: на „най-малкия брат”, на „царя-разбойник”, на момчето, което сразява великан, на любовника, измамника, лудия и т.н. Всяка от тези роли е представена в отделна глава, а библейският разказ е разгледан в съпоставка с популярни приказни и митологични мотиви

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Библейският текст е извор на невероятна символика, духовна дълбочина и  сложни послания. Неговото разчитане несъмнено е сложна задача, разкодирането на залегналите образи е труден процес, който изисква ерудиция, вещина.

Милена Кирова поднася на читателите една невероятно изкушаваща книга прицелена към изграждането на представите за мъжественост в еврейската Библия чрез образа на цар Давид. Книгата ще привлече всеки запознат в изследванията на авторката заложени в предишната и книга „Библейската жена” (2005 г.) и запалени по съвременната библеистика, история на религиите, етнология, литературна теория. Теоретичното богатство в това томче е впечатляващо, стилът увлекателен, а заложените теми и техните интерпретации интригуващи.

„Давид, Великия” е книга първа от поредица, на която само мога да очаквам с нетърпение излизането на продължение.

Димо Георгиев, Хеликон Шумен

Доц. дфн Милена Кирова преподава българска литература и психоаналитична критика в Софийски университет Св. Климент Охридски. Тя е автор на няколко книги сред които са Българската поема, Сънят на Медуза, Изпитанието на символите,Йордан Йовков. Митове и митология,както и съавторската студия Тялото, разковаване в книгата Lа Velata на Емилия Дворянова и Милена Кирова.