Пазаруване на тела: превръщане на телесните части в печалба

Автор: Дона Дикенсън

Коментари: 0

Издател Алтера
Брой страници 312
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 398 грама
Размери 21x14
ISBN 9789549757675
Баркод 9789549757675
Категории Научно-популярни издания, Природни и точни науки, Книги

Дона Дикенсън (1946) е американски философ. Специализира в областта на медицинската етика. Член е на центъра Етокс в Оксфорд, заслужил професор по медицинска етика и хуманитарни науки в Лондонския университет и хоноруван учен в Центъра по етика и медицина при Бристолския университет. Написала е над двайсет книги в областта на медицинската етика и биоетиката.

„В днешно време търговията с човешка тъкан, подобно на всяка друга стока, започва още от времето преди раждането и стига до третирането на тялото след смъртта", пише Дона Дикенсън. Търгува се както с яйцеклетки за оплождане ин-витро и за научни експерименти, така и с костите на покойниците, поверени на грижите на погребални бюра и патоанатоми. Почти всеки е чувал за нелегалната продажба на бъбреци, изтръгнати на безценица от нуждаещи се хора от Третия свят. Дона Дикенсън интерпретира случаите на злоупотреби, като ги полага в парадигмата на експлоатацията, разработена от Маркс, и спрямо идеите за личната собственост на Джон Лок. Нейното амбициозно интердисциплинарно изследване отправя предизвикателство към медици, юристи и хуманитаристи, като не пести негативизма си към злоупотребите с пазаруването на тела и стряскащата недалновидност на учени и политици към ефектите на нерегулирания пазар.

„Книга, повдигаща тревожни въпроси и разкрива слабо познати области. Всеки, който се интересува от медицина и обществени науки и от тяхното взаимодействие, трябва да обърне внимание на това изследване".
Филип Пулман

Ключови думи: Steve Jobs

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

В днешните “модерни” времена, когато  по презумция, всичко е за продан, е нещо нормално да се продават  и  купуват и човешки тела или части от тях. На пръв поглед в това няма нищо странно - стока като стока.


Но ако се вгледаш във всеки един човек, ти освен физическото тяло, виждаш и неговите мечти, преживявания, културни наслагвания ,чувства и т.н.


И тогава каква е цената на една мечта, на една любов?


Книгата поставя много етични въпроси пред всеки от нас, за цената на човешкия живот, за това в какво общество живеем, след като индивидите са стока на пазара.


Разтърсваща, но и много истинска история!

Красимир Червенков, Хеликон Пловдив

Книгата „Пазаруване на тела: превръщане на телесните части в печалба” е сериозно научно изследване, което засяга проблемите свързани с новите биотехнологии в медицината: донорството на яйцеклетки за оплождане ин-витро и за научни експерименти, което се е превърнало в един огромен световен пазар за търговия, въпреки съществуващите законови забрани.
Случаят Хенриента Лакс и Джон Мур доказват до какви злоупотреби се стига в името на науката и защо човек не може да разполага с правото на собственост върху тялото си. Може ли животът да се патентова или как човешки биологични материали престават да са част от човека от когото произхождат?
Възможно ли е създаване на клетъчна линия от ембрионови стволови клетки, които да се ползват за „резервни части” на тялото и чрез тях  да се поправят увредени органи?
Случаят Хуан Ву-Сук установяване на търговска марка „терапевтично клониране” – илюзия или реалност?
Подарък силиконов бюст за осемнайстия рожден ден или как козметичната хирургия създава клонирани копия на Памела Андерсън? Една поучителна история и последиците да имаш силиконов бюст.
Книгата дава отговори на тези и още много други въпроси в областта на биотехнологиите и медицинската етика.

Ирена Йорданова, Хеликон Стара Загора