Зографската фамилия Минови и тяхното стенописно наследство

Автор: Владимир Димитров

Коментари: 0

Издател Нов-български-университет
Брой страници 268
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 472 грама
Размери 23x16
ISBN 9789545356834
Баркод 9789545356834
Категории Изобразителни изкуства, Изкуство, Книги

Благодарение на този труд на д-р Владимир Димитров малко проученото и дори неизвестно изобразително наследство на фамилията Минови получава своята заслужена известност. В изследването информацията за откритото е съпроводена с научни анализи, с разкриването на идейното съдържание на отделните изображения и на цялата фамилна прогама.
Художественото наследство в този български край не е погледнато изолирано, а е поставено във връзка с творчеството на други иконографски школи и с това в Света Гора. Избягнато е неправилното тълкуване за примитивизъм и маргинализъм. Стига се до извода, че народното движение за просвета и свобода намира израз в житейския и професионалния път на Минови.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Българското Възраждане е най-светлата и съзидателна част от нашата история. Едва ли има друг период, в който да сме били българи в този истински смисъл, който визира Паисий, обръщайки се към съвременниците си и потомците си. За съжеление, по стара наша традиция, творителите на Ренесанса ни са забравени, а всичко създадено от тях е обречено на забвение и отричане. За щастие все още има по нашите земи хора с възрожденска закваска, които ни напомнят за това какво значи да търсиш красотата за “ползу роду”, а не да предизвикваш шум около личността си.


Прочетете тази книга и се потопете в хармонията и красотата, неподправени от светската суета, а създадени в името на Бога и Народа...А не е ли това истинското изкуство!

Красимир Червенков, Хеликон Пловдив