Всичко, което трябва да се знае за Първата Световна война 1914-1918

Автор: Хесус Ернандес

Коментари: 5

Издател Сиела
Преводач Петко Вълков
Брой страници 404
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 459 грама
Размери 23x17
ISBN 9789542810759
Баркод 9789542810759
Категории Нова и най-нова история, Обща световна история. Справочници, История, Книги

1914 - 1918. Сражения, личности, пълководци и решаващи събития от войната, която промени историята на ХХ век.

На 28 юли 1914 г. убийството на австрийския ерцхерцог Франц Фердинанд води до поредица от нелепи и противоречиви дипломатически совалки, в резултат на които избухва безпрецедентен по мащабите си военен конфликт. Една война, която определя развоя на събитията през целия ХХ век, предизвиква възхода на нацизма, създаването на Съветска Русия, войните в Близкия изток и превръщането на Съединените щати в световна сила.

Конвулсивният ХХ век не може да бъде разбран, ако не се знае историята на Първата световна война. Но Великата война от 1914-1918 г. остава в сянката на Втората световна. На военния конфликт, който пламва след убийството на ерцхерцога в Сараево и в който за четири години загиват повече от двайсет милиона души, и до ден днешен не се отдава нужното внимание въпреки неговата непреходна историческа значимост.

Запознайте се с ужасяващите и изтощителни битки при Вердюн и Сома през 1916 г., както и с гръмките провали на съюзниците при Пътя на дамите или Пашенделе през 1917 г., в които безчувствени, надути и суетни офицери изпращат на сигурна смърт стотици хиляди войници.

Първата световна война ражда митове и легенди, неразрешени загадки и мистерии, които дори век по-късно предизвикват въображението на любителите на военната история.

Разказ за Първата световна война, за онзи вълнуващ и изобилстващ от събития исторически период, в който ужасът на военния сблъсък прехвърля всякакви граници. Но независимо от всичко, само двайсет години по-късно урокът е забравен и пъкълът на Великата война не успява да предотврати избухването на нов, още по-кървав конфликт.?

от Ангел Ангелов / дата: 02 юли 2016

Хора изобщо не си правете труда да си взимате тази книга,освен многото снимков материал няма друго. Изобщо не е обърнато внимание на балканския театър на войната. България се споменава на 2-3 пъти в контекста, така че това не е нищо за Първата световна война.....

от ceco / дата: 24 юни 2013

Книгата не е лоша, но според мен трябва да бъде по подробна и можеше да сложи нещо и за балканския фронт.

от Troen / дата: 16 юли 2012

Изданието притежава богати илюстрации. Ще допадне на младежите и тези, които искат да си опреснят малко историята. Оценка 4/5

от Естет / дата: 16 юли 2012

Книгата засяга една много интересна (поне за мен) и рядко обсъждана (в сравнение с ВСВ) тема. За съжаление е по-малко научно- и повече -популярна. Авторът също не блести с някакъв особен талант, не се задълбочава достатъчно.

от fr Pavel / дата: 12 мар 2012

"разбран ако не се знае..." Книжари, би трябвало да знаете, че пред АКО винаги се пише запетая.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

В човешката история има два военни  конфликта, които нямат равни по своите мащаби. Те са Първата и Втора световна война. Докато на Втората световна война са посветени множество томове, то Първата остава в нейната сянка, а именно нейният край залага основите на втория военен конфликт.


В тази книга, накратко, но достатъчно добре са поднесени причините и поводът за войната. Развитието на военните действия, победите и пораженията, които търпят участниците в нея. Преминавайки през всичките четири военни години се стига до самия й край, който става и начало на най-кървавия конфликт в човешката история.

Красен Пенев, Хеликон Шумен