Монетосеченето на цар Йоан Асен II /1218-1241/

Автор: Стоян Авдев

Коментари: 0

Брой страници 160
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 368 грама
Размери 16x24
ISBN 9789549275452
Баркод 9789549275452
Категории Средновековна история, История на България, История, Книги

Хартиено издание

Наличност: ДА
Доставка: 3 дни

Цена: 25.00 лв.

В петата самостоятелна книга на д-р инж. Стоян Авдев е разгледан един малко изследван период от българското монетосечене -0 този на цар Йоан Асен II /1218-1241/. Авторът е събрал, систематизирал, анализирал и интерпретирал всички основни нумизматични и исторически данни за отсичането на първите златни и билонови /медни/ монети с името на българския владетел след победата му при Клокотница над солунския император Теодор Комнин Дука /1215-1230/ през ранната пролет на 1230.
Описани са особеностите на българското парично обръщение през първата половина на XIII в. с използването на медни и златни имитативни монети. Същинската част на изследването е посветена на златните перпери на цар Йоан Асен II. За първи път се публикуват оригинални документални източници за историята на откриването и пренасянето в България на уникалния екземпляр на златния перпер. Книгата съдържа каталог на монетите на цар Йоан Асен II и е богато илюстрирана.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Началото на българското монетосечене свързваме с управлението на Иван Асен II. През този период границите на България отново достигат на три морета, тя е пълен хегемон на Балканите и логично нейният владетел започва да сече свои монети. В тази книга накратко са събрани и поднесени всички исторически и нумизматични данни за първите български монети. Описана е връзката им с византийската монетна система. Разгледани са чисто технически, тяхното тегло, размер, форма, състав на сплавта и изображения от двете им страни. Книгата завършва с много полезен каталог на монетите от времето на цар Иван Асен II.

Красен Пенев, Хеликон Шумен