Къде си, Аляска?

Автор: Джон Грийн
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 25

Издател Егмонт
Преводач Александър Маринов
Брой страници 238
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 211 грама
Размери 13x20
ISBN 9789542709619
Баркод 9789542709619
Категории Тийн, Литература за деца и юноши, Книги

"Ако хората бяха дъжд, аз просто ръмях, а тя беше ураган."

В живота на Майлс Халтър не се случва нищо. Затова решава да тръгне да търси, както бе казал поета, „Великото Може би“. (А поетът всъщност е Франсоа Рабле). Пътят го отвежда до гимназия „Кълвър Крийк“, където животът е всичко друго, но не и скучен. И там го чака Аляска Йънг. Прекрасната, умна, забавна, секси, самоунищожителна, пълна с проблеми и напълно пленителна Аляска Йънг. Тя въвлича Майлс в своя свят, показва му „Великото Може би“ и открадва сърцето му.

Ключови думи: Любими поредици и автори, Топ 100 за 2015 година, Топ Тийн 2016, Хитове до 10 лв., Хитове до 10 лв, ТОП 110 на десетилетието, ТОП 110 за 10 години, ТОП 101 ТИЙН 2011-2020, ТОП 201 на десетилетието, ТОП 101 Тийн 2020, ТОП Тийн 111 2021, ТОП 61 Тийн 1.01.-30.06.2022, ТОП 101 Тийн 2022

от e / дата: 22 юли 2015

Съгласен съм, че простотата е в основата на тази книга, но го казвам в добрия смисъл. Преди 2 години я четох и още помня семплия сюжет. Абе струва си, и е 10 лв. - евала на издателството, че знае колко струва тази книга. По-висока цена би била неуместна. Респект.

от Анджелина / дата: 22 юли 2015

Наистина добра книга. Много ми хареса. Джон Грийн наистина умее да пише и да пресъздава сцени от ежедневието( поне в повечето случаи) В простотата е гениалността. Не е нужно да е Шекспир, че да е добър

от До коментар 22!Или ''ДО АЗ'' . / дата: 02 мар 2015

Не е нужно като не ми харесва нещо, да ми казвате,че не съм я чела.Четох я,под думата ''захаросани'' исках да кажа,че е твърде лигава книгата.
На вас като ви харесва,не е задължително на всички да ни хареса,това си е моето мнение и няма нужда да ме съдите за него!
Не е мястото тук да ви изкарвам цитати,а и ако го направя,ще изпиша поне 10 страници.В крайна сметка за какво трябва да доказвам мнението си?Защото не сте съгласни с мен ли?!

от До Аз / дата: 19 фев 2015

Как така захаросани? Къде има захар? А, да, сега се сетих че не сте я дочели. Може ли да ми посочите захаросаните моменти в "Множество Катрини" или "Уил Грейсън"? Или в "Хартиени градове". Или и тях не дочетохте?
Коментарът е редактиран от администратор.

от Аз / дата: 19 фев 2015

Не ми хареса.
Всички възхваляват доста книгите на Грийн,но лично на мен са ми леко 'захаросани' . :)
Коментарът е редактиран от администратор.

от Семи / дата: 03 юли 2014

За жалост нямам шанс да си купувам книгите в оригинал, защото излизат много скъпи и не съм на много високо ниво с езика, но книгата все това ми хареса много. Не е блудкава, не е повтаряща се, а и Грийн умее да описва това, което трябва. Няма досадни описания и е сведено само до най-важното. Това ни оставя нещо върху, което да размишляваме и всеки може да помисли върху финала.
Коментарът е редактиран от администратор.

от tea&book / дата: 18 май 2014

Страхотна книга, както всичко на Джон Грийн, отначало е леко клише, но в последствие ме завладя. Книгите му са за 16+ , но аз съм на 12 и намирам смисъл в тях, вярно е някои книги са тежки, но винаги си заслужава :)

от Книжен бог / дата: 17 апр 2014

Не си заслужава. Пропускам!

от Елена / дата: 17 апр 2014

Това определено е любимата ми книга. В началото ми се стори като поредната клиширана история, но, признавам - напълно честно - че ме завладя малко по - нататък. Неочаквания обрат беше просто ... уау. Книгата е освен тийнейджърска, и философска, поради многото дълбоки възгледи за живота, представени по един толкова... прекрасен начин. Препоръчвам я на всеки, който все още не я чел, защото след това вече нищо няма да бъде същото.

от Читател / дата: 21 фев 2014

Добра книга! Прочетете я!

от Пръски от пясък / дата: 21 фев 2014

Любима книга!

от Алекс / дата: 20 фев 2014

Честно казано рядко ми се случва да правя коментари за книги,дори да ми харесват,но тази ме грабна и няма как да не споделя мнението си.Като начало изглеждаше скучна,но предполагам с всички книги е така,докато осъзнаем горе/долу какво се разказва в книгата.Първите 40 страници четях по задължение,само за да видя ще има ли нещо нататък,което да ме накара да не съжалявам,че закупих книгата.И бях на ръба да остана отегчена от клишираната история,но точно тогава останах изненадана от това,че започна да ми харесва.С всяка страница започнах да ценя изкуството на автора да използва така добре думите.Докато я четях се чувствах като наблюдател на събитията,които се случват..Всякаш бях там и изпитвах чувствата на всеки един от героите в книгата.Първия ден след това ме изненада много.Не очаквах този обрат..Обичам изненадите.Харесвам мистерията,около това.Влюбена съм в края.Започнах книгата сутринта и я привърших вечерта същия ден.Любимата ми книга!

от Десислава / дата: 19 фев 2014

Тази книга ме завладя! Страхотна история с мистерии и много любов..

от Асенова / дата: 18 фев 2014

Книгата беше предназначена за дъщеря ми, но взимайки решение да я прочета, останах изненадана от въздействието й и върху мен. Чудесна книга!

от Петя / дата: 28 яну 2014

Очаквах повече, но не е лоша!

от Ани / дата: 28 дек 2013

Очаквах повече от книгата, но ми хареса. :)

от Ракийчо / дата: 16 дек 2013

Чете се леко и оставя мека топлина.

от Просто тийнейджърка / дата: 15 дек 2013

Книгата е наистина уникална,прочита се на един дъх,като я почнеш,не можеш да спреш,историята е наистина дълбока.Като я прочетох,загубих ума и дума.

от една от многото / дата: 06 окт 2013

Тази книга е просто уникална , хареса ми много . Просто останах без думи като я прочетох цялата

от Петко Гатов / дата: 16 сеп 2013

Книгата е страхотна!!! Не съм тийнейджър, на 30 г. съм, но не може да се отрече, че авторът е невероятен.
Велика е и доста, доста отвъд младежките преживявания на няколко млади хора.
Силна, дълбока и напълно реалистична история.

от Ина / дата: 26 май 2013

Страхотна книга! Не мисля, че е точно за "деца и юноши", тъй като освен на пръв поглед тийнейджърския привкус, е много психологическа. Заслужава си да се прочете.

от Фентъз / дата: 05 май 2013

Личи си, че сте извън България.

от Петър / дата: 25 апр 2013

За едно съм благодарен за живота си извън България: Looking for Alaska ми е под ръка, добре, че не се налага да купувам книги на български и слава богу ги преподавам на езика, на който са си написни. Поредната съсипана гениална книга от нескопосан превод. Жалко за Аляска. Но не е е чак толкова зле, поне от откъса, който видях в сравнение със Звездите. Майлс има уникално чувство за хумор. Защо сте го съсипали?

от Икономова / дата: 25 апр 2013

И аз, Егмонт винаги знаят какво да ни предложат.

от Зинети / дата: 24 апр 2013

Мили Боже. Трябва да си я купя!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„Къде си, Аляска?” от Джон Грийн е още една брилянтна тийнейджърска книга, която не случайно разтърси цяла Америка, а и света, и дава заявка да се появи като следващия блокбастър в киното от ранга на „Общество на мъртвите поети“ и „Предимството да бъдеш аутсайдер“.
„Къде си, Аляска?” е книга за търсенето. Търсенето на приятели, търсенето на любов, търсенето на себе си, търсенето на смисъл.
Книга и за намирането. Намирането на отговори, намирането на същественото.
Този път отговорите се търсят не в литературната класика, а в историята на религията, в суфизма, будизма и християнството.
Но смисълът е същият – какво трябва да направим, за да излезем от този лабиринт…
Романът на Джон Грийн е за всеки тийнейджър…и за тези, които все още пазят младежкото и бунтарското в себе си.

Елена Бойчинова, Хеликон София - Шишман

Къде си, Аляска?“ на Джон Грийн (Издателство „ЕГМОНТ“) е наречена от „Ню Йорк Таймс“ „история за приятелство като никое друго“ и като че ли не е съвсем справедливо да наричаме книгата тийнейджърски или юношески роман, понеже ще допадне и на възрастта, която е дори десет години над тийн. За тийнейджъри е трудно да се пише неклиширано, Джон Грийн сякаш успява да изпълни тая задача успешно. За широката публика, която не чете Грийн, бързаме да уточним, че Аляска Йънг е името на главната героиня и не става дума за северния американски щат. А щом това е заглавието на романа, с право може да предположите, че ще се срещнете с едно необикновено момиче, с едно от ония изключителни момичета, които имат свойството да променят живота на момчетата. Да, Аляска е шантава и своенравна, прелестна и объркана, вдъхновяваща и саморазрушителна, ядосана и интелигентна, тя преобръща представите на Майлс, превръща се в център на неговата вселена. Той, разбира се, се влюбва в нея, след като я среща, нищо в живота му вече не е същото, целият свят му се струва различен. По-банално от това, здраве му кажи. Момче среща момиче, момичето е необикновено и така нататък. Някак леко познато ви звучи, нали? Но красотата на тая книга е в това, че тя не скрива нищо, откровена е до крайност в изобразяването на тийнейджърския свят, любовта между Аляска и Майлс е пресъздадена абсолютно честно, порастването е показано в цялата му прелест и с всички съпътстващи това състояние детайли. „Къде си, Аляска?“ е първият юношески роман на Джон Грийн, но не отстъпва по нищо на другите негови творби като „Вината в нашите звезди“ и „Хартиени градове“. Загадъчните заглавия на Грийн винаги са криели дълбок и скрит подтекст. Да го открием, да разберем смисъла му е такова голямо предизвикателство, каквото е и предизвикателството пред Майлс, който е въвлечен в един лабиринт, от който ще трябва да потърси някакъв изход. А излезеш ли от лабиринта си, ще намериш своето място в света. Своето собствено.

от Хеликон

Разбрах

Сайтът използва „бисквитки“ (cookies) за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Ако останете тук, приемаме, че се съгласявате с употребата на „бисквитки“ (cookies). Прочети