Гениални и когато грешат. Блестящите гафове от Дарвин до Айнщайн

Автор: Марио Ливио

Коментари: 2

Издател Изток-Запад
Преводач Росен Люцканов
Брой страници 348
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 440 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191522958
Баркод 9786191522958
Категории Научно-популярни издания, Природни и точни науки, Книги

Петимата учени, чиято съдба и теории разглеждаме в тази книга, са автори не просто на нововъведения в съответните научни области, а на наистина велики интелектуални творения. Но това не означава, че пътят им е бил постлан само с успехи. На най-знаменитите им гафове и провали, представени тук, може би се дължи това, че за разлика от много научни трудове, чиято аудитория се свежда до професионалистите от дадена дисциплина, създаденото от тях пресича границите между науката и културата. Влиянието на идеите им се усеща далеч отвъд прякото им значение за биологията, геологията, физиката или химията. В този смисъл трудовете на Дарвин, Келвин, Полинг, Хойл и Айнщайн са близки по дух до сродни постижения в областта на литературата, изобразителното изкуство или музиката – и едните, и другите прокарват бразда в полето на ерудицията.

Марио ЛивиоТвърди се, че да си гениален означава да допускаш всички възможни грешки за минимум време. Геният на Ливио е в това, че той успява да ни покаже на колко много са ни научили същите тези грешки.

Адам Рийс, носител на Нобелова награда за физика за 2011 г.Марио Ливио не пропуска нито един исторически детайл, повеждайки ни през пълните с грешки пътища, по които бавно сме стигнали до своето разбиране за Вселената.

Нийл де Грас Тайсън, астрофизик, автор на „Да паднеш в черна дупка“Марио Ливио има много превъплъщения – учен, детектив, разказвач. "Ге­ниални и когато грешат" е доставящ изключително удоволствие интелектуален коктейл, припомнящ ни, че освен всичко това той е и един от най-добрите популяризатори на науката в нашата галактика.

Стивън Строгац, професор по приложна математикаЕдна от най-важните отлики на науката от религията е това, че в науката ние (рано или късно) с готовност променяме мнението си. Тъкмо това наричаме учене. Както красноречиво показва Марио Ливио в тази мащабна и наистина проницателна книга, много от най-прочутите постижения в науката са свързани с мъртвородени идеи, които не водят доникъде.

Ключови думи: Гениални изобретения и загадки, Никола Тесла

от Христо Жоркин / дата: 24 апр 2014

Страхотна! Искам тази книга, без нея библиотеката ми е някак празна и прашна и депресираща...

от Просто Фен / дата: 23 апр 2014

Поредната научна перла в библиотеките ни от любимото издателство!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]