От черната котка до големия взрив. Енциклопедия на човешката глупост

Автор: Тошо Лижев

Коментари: 4

Издател ИК"Ваньо-Недков"
Брой страници 290
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 519 грама
Размери 17x24
ISBN 9789549462944
Баркод 9789549462944
Категории Научно-популярни издания, Природни и точни науки, Книги

Още древните са твърдели, че гениалността я дели само крачка от глупостта. Историята на човечеството - освен всичко друго - е и низ от заблуди, робуване на стари и създаване на нови митове. И днес, в ХХI, навярно най-рационалистичния век, независимо дали го съзнават или не, хората са подвластни на безброй предразсъдъци и суеверия, чиито корени понякога „тръгват” от зората на човешката цивилизация преди 5-6 хиляди години. Книгата, която държиш в ръцете си, уважаеми читателю, е скромен опит да представи една по-обща картина на вярванията и проявите, белязани от човешката глупост през вековете. Както и съвременни заблуди, приемани от науката и практиката днес като непреложни истини. Гений ли е наистина Айнщайн (чиято теория на относителността не подкрепя нито едно „твърдо” доказателство)? Има ли наистина глобално затопляне, след като в Антарктида средногодишните температури падат или ни очаква нов ледников период? Знаете ли, че ХИВ-СПИН не съществува (а е просто една гигантска мистификация на миналия век)? Защо мобилните телефони се оказаха жесток убиец на пчелите? Отговорите на тези и на ред други интригуващи въпроси ще намерите на страниците й. Както и множество забавни истории, повод да се посмеем над предците си и над самите себе си.

от една / дата: 03 юни 2016

Всяка мисъл,е предизвикателство за теория,без значение как е изразена.,важно е умът да работи и създава !

от някой / дата: 18 ное 2015

" Леле, само като прочетох следното и се хванах за главата: "чиято теория на относителността не подкрепя нито едно „твърдо” доказателство". Първо: явно авторът на анотацията е искал да каже, че няма доказателства потвърждаващи теорията, но нещо е объркал. Второ: не става ясно дали се има предвид общата теория на относителността или специалната теория на относителността. Трето: За която и от двете да става дума, това е една от най-добре доказаните и потвърдени теории във физиката. GPS системата работи правилно, защото се съобразява с тази теория. По време на слънчево затъмнение се вижда изкривяването на светлината под въздействието на гравитацията. Освен това от Хъбъл имаме снимки на Айнщайнов пръстен и кръст, които се обясняват перфектно от теорията. Скоростта на светлината е измервана многократно. Освен това с цезиеви часовници е доказано милион пъти, че времето се влиея от гравитацията и от скоростта на движение. ХИВ не съществува? Това го кажете, след като видите с микроскоп вируса. СПИН не съществува? Това го кажете на болните, които са си въобразили, че са болни от нещо и умират от една проста настинка заради самовнушение."

господине, теорията на относителността на Айнщайн е една голяма лъжа в науката, а това че била потвърдена от много експерименти също е нагла лъжа, всички експерименти " потвърждаващи " СТО И ОТО са неправилно интерпретирани като потвърждаващи теорията. Аз мога да интерпретирам кукуригането на петела като причина за изгрева. Да ама не е така, и теорията на айнщай е една заблуда за и без това заблудените академични умове.

от Адолф / дата: 07 яну 2015

Книги като тази са окей са подпалки.

от Ристу / дата: 07 яну 2015

Леле, само като прочетох следното и се хванах за главата: "чиято теория на относителността не подкрепя нито едно „твърдо” доказателство". Първо: явно авторът на анотацията е искал да каже, че няма доказателства потвърждаващи теорията, но нещо е объркал. Второ: не става ясно дали се има предвид общата теория на относителността или специалната теория на относителността. Трето: За която и от двете да става дума, това е една от най-добре доказаните и потвърдени теории във физиката. GPS системата работи правилно, защото се съобразява с тази теория. По време на слънчево затъмнение се вижда изкривяването на светлината под въздействието на гравитацията. Освен това от Хъбъл имаме снимки на Айнщайнов пръстен и кръст, които се обясняват перфектно от теорията. Скоростта на светлината е измервана многократно. Освен това с цезиеви часовници е доказано милион пъти, че времето се влиея от гравитацията и от скоростта на движение. ХИВ не съществува? Това го кажете, след като видите с микроскоп вируса. СПИН не съществува? Това го кажете на болните, които са си въобразили, че са болни от нещо и умират от една проста настинка заради самовнушение.


Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg