Умирам за България! Процесът срещу генерал Владимир Заимов през 1942 година

Автор: Борислав Дичев

Коментари: 3

Издател Парадокс
Брой страници 796
Година на издаване 2014
Корици твърди
Език български
Тегло 1465 грама
Размери 17x24
ISBN 9789545531828
Баркод 9789545531828
Категории Съвременна българска история, История на България, История, Книги

Книгата, която държите в ръцете си, не е поредното четиво, което разказва поредната версия и налага поредните собствени интерпретации за историческите събития и по специално за един скандален (и до ден днешен) съдебен процес, завършил със смъртна присъда и безпрецедентен, светкавичен! разстрел. Наблягаме на думата пореден, защото около делото и името на ген. Владимир Заимов политическите спекулации, наслоени през годините, наистина са много. Само за „предсмъртните му думи” са известни около 20 версии, а истината е една: „Умирам за България!”
Създателите на тази книга си поставиха за цел да завършат делото на дъщерята на ген. Заимов - Клавдия Заимова, като се придържат изцяло към нейните принципи за възстановяване на историческата истина. А според тези принципи публикуването на оригиналните архивни документи и свидетелски показания трябва задължително да предхожда всяка една възможна интерпретация.
Документалните материали в тази книга са издирвани в продължение на почти четири десетилетия. Основната част от тях са събрани от Клавдия Заимова, която започва дейността си още през седемдесетте години на миналия век. Поради ограничения достъп до определени архивни фондове, първоначално тя започва да издирва останалите живи свидетели, преки участници в процеса от 1942 г. и записва техните спомени, достоверността на които, са удостоверени с личните им подписи.
Предсмъртното писмо на генерал Заимов е предоставено на семейството му от архива на МВР повече от 50 години след разстрела му.
Разшифрованите телеграми от съветската легация в София до Разузнавателното управление при Генералния щаб на Червената армия в Москва са получени от Централния архив на Министерството на отбраната на Руската федерация благодарение на неколкогодишните усилия на Михаил Заимов, внук на ген. Заимов.
ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ В ТАЗИ КНИГА СЕ ПУБЛИКУВАТ ЗА ПЪРВИ ПЪТ, което я прави по своему уникална.
Борислав Дичев, автор на множество публикации на историческа тематика, е завършил българска филология и история през 1985 г. в СУ "С. Климент Охридски". Изследванията му са преди всичко върху войните за национално обединение на българския народ от 1912-1918 г., Първата световна война, периода между двете световни войни и Втората световна война. Автор е на две книги - "Генерал Георги Тановски. Воин, патриот, гражданин" (Издателство "Захари Стоянов". София, 2003) и документалния сборник "Говори Лондон. Предавания за България през Втората световна война" (Книгоиздателска къща "Труд". София, 2004).

от николов / дата: 17 дек 2014

Коментарът е изтрит от администратор.

от архивар / дата: 17 дек 2014

Тези дни прочетох книгата - много е интересна. Авторът е публикувал изключително ценни документи, вкл. от архива на ГРУ на ГЩ на съветската армия, за разсекретяването на които се е борил няколко години. Разсекретени са от специална комисия на ГРУ днес. И в тези документи ясно и веднъж-завинаги може да се види, че Владимир Заимов е работил за съветските интереси, за съветското военно разузнаване, а не за България. Фактите и документите доказват това. Всичко друго са само мнения, интерпретации.

от национален предател / дата: 09 сеп 2014

Владимир Заимов - един от най-злостните национални предатели. Русофилистик, посрамил униформата и клетвата на българските офицери и работил за сатанинското дело на болшевишките престъпници.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg