Ухапване от муха

Автор: Баръш Бъчакчъ

Коментари: 0

Издател Агата-А
Преводач Ивайло Хранов
Брой страници 184
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 200 грама
Размери 14x18
ISBN 9789545401022
Баркод 9789545401022
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Всеки от нас търси притчата, която разказва красиво живота му. Прави го и Джемил - героят на този роман за съвременните клопки, които душата си поставя. Желанието му да открие своя миг красота го превръща и в писател. Напуска работа, затваря се вкъщи...
"Ухапване от муха" бяга от общоприетото. Това е книга за ръбатото, което имаме да преодолеем в живота. За болката, която понякога сами си причиняваме.
Книгата на Баръш Бъчакчъ представлява ново поколение турска проза. В нея героят гради сам своя свят и това се превръща в лек срещу заобикалящата го действителност. Написал своя първи роман, Джемил вижда как животът всъщност пише друга книга върху него. Върху всички ни.
Дали животът и притчата, с която разказваме за себе си, някога ще се слеят? Отговорът е тук, в "Ухапване от муха" - съвременен роман за реалността, за любовта, за приятелството, за нещата, които ни липсват. За нас самите.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Закачи ме един турски роман. Не поредната бляскава руина от времето на Сюлейман Великолепни, а  модерен текст на  Баръш Бачакчъ, оказа се нашумяло име в родината си. Е, добре дошъл и у нас!  Провокира ме заглавието – „Ухапване от муха”. Малка,  с корица като картина свалена от изложба, а преводът на Ивайло Хранов засили усещането ми, че това не ще да е мимолетна история. И го допуснах във въображението си  -  деликатен герой, мъж на 45 години, зарязал успешната си кариера на строителен инженер,  за  да прекара последните дванайсет от тях в писане, абсурдно  издържан от жена си.  Дните в маломерен апартамент на големия град , където  Джемил се лута  привидно не правейки нищо, напомнят друг роман – „Стоунър”, на американеца Джон Уилямс. Или естетското безделие на изтънчен френски буржоа,  проектиран по абсурден начин в наши дни.


„Ухапване от муха” е монолог за човека, изяден от противоречия, и за урбанизацията толкова толерантна към личното му пространство, че даже го игнорира.  Пък той съществува, разхожда се, спи, не спира да пише и да говори за книги, понякога се чудим на ерудицията му, чак ни разсмиват дълбоките му философски прозрения, които може да предизвика един теч в банята, или се дразним на издателите, подхождащи към книгата му като стока, а най – смесени чувства предизвиква жена му Назлъ – лекар, отдаден на професията си по същия начин, с какъвто само любовта може да търпи някой  Кафка да се излежава вкъщи.


„Ухапване от муха” е книга с остро жило, всичко споделено от героя с редактора на бъдещия му  роман драска не по повърхността на битовото, не по тялото преживяло застой в разцвета си, тя лекува разтваряйки преходните състояния на човек в дълбочината на вселенското. И ни става по – ведро,  защото творим заедно текста на своя живот , пренаписваме мечти, подчертаваме спомени, зачеркваме, оглеждаме  детайлите  все по – внимателно. За да имаме необходимото познание, щом  постройката на настоящето се разклати.  А когато ни отхвърлят,  да се поставим в контекста на чувства, пораждащи лекота . Какъв друг образ би предизвикало едно …„Ухапване от муха”?

Людмила Еленкова, Хеликон София - Витоша