Извънсъдебни способи за разрешаване на административни спорове

Автор: Матей Марев

Коментари: 0

Издател Сиела
Брой страници 190
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 250 грама
Размери 14x21
ISBN 9789542820628
Баркод 9789542820628
Категории Право, Книги

На настоящия етап на обществено развитие извънсъдебните способи при разрешаване на правни спорове са в начален етап на своето утвърждаване. Идеята за приложението им при административните спорове и регламентацията им в международен акт е сравнително млада – едва от едно десетилетие. Но безспорните им предимства непрекъснато се налагат и намират все по-широко място в законодателството на редица държави.

Подходящата законодателна регламентация има огромно значение за адекватното разпространение на извънсъдебните способи. Ето защо, е необходимо законодателно усъвършенстване на правната уредба, чрез отчитане на проблемите в правоприлагането и регламентация на нови способи, които са законодателно утвърдени в развитите държави.

Извънсъдебните способи са индикатор за модерното развитие на обществото, за новата роля на администрацията в отношенията ? с обществото, при която властническият модел на решаване на управленските задачи отстъпва място на равнопоставени методи на правно въздействие. В това отношение българската законодателна практика е в началото на своето развитие. Независимо от първоначалните колебания и редицата несъвършенства в законодателната уредба на извънсъдебните способи, началото е поставено. То стои на сравнително добра законодателна основа, която е необходимо да се развива и усъвършенства, за да намерят своето решение стоящите вече десетилетия наред проблеми при разрешаването на административни спорове.

Ключови думи: Промо -15%

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg