Приноси към проучване политическите събития в района на Източна Тракия от края на IV в. пр. н. е. до края на III в. пр. н. е.

Автор: Ставри Топалов

Коментари: 0

Брой страници 340
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 430 грама
Размери 14x20
ISBN 9786197282047
Баркод 9786197282047
Категории Археология. Антикварство. Извори, История, Книги

Студията се състои от седемнадасет тематично обединени статии. От тях десет статии съставяха издадената през 2001 г. монография “Приноси към проучване монетосеченето и историята в земите на Източна Тракия от края на IV в. пр. н. е. до края на III в. пр. н. е.”. Издирения през следващите години значителен нов нумизматичен материал и резултатите от неговото проучване, са отразени чрез съответни допълнения във вече публикуваните десет статии, както и в добавените нови седем статии, разглеждащи монетосеченето и историческите събития предимно на неизвестни до тогава владетели от тракийските земи. Поради установеното голямо значение на новия нумизматичен материал от частни колекции за продължаване на проучванията, след въведението, като първа нова статия са разгледани принципните възможности за разширяване на съществуващите изследвания, при вземане под внимание на големия брой монети от частни колекции и получаваната информация за тяхното местонамиране. Като последна статия е представено едно обединяващо отделните раздели общо разглеждане на историческите събития в земите на Източна Тракия от края на IV до края на III в. пр. н. е.
В резултат на дългогодишно събиране на информация за попадащите в граждани и колекционери от България антични монети (включително с данни за тяхното местонамиране) и при обръщане специално внимание на тракийските подражателни анепиграфни типове бронзови монети (в повечето случаи непознати на изследователите и невземани под внимание при извършваните проучвания) е направен опит за едно по-точно определяне териториите на самостоятелните политически обединения от земите на древна Тракия през елинистическата епоха, включително и на тези от тях, за които до настоящия момент няма конкретни сведения в изворите и епиграфските паметници. Чрез издирването на информация за значителния брой подражателни анепиграфни типове бронзови монети и определяне районите в които най-често те се срещат са очертани основните територии на по-значителните тракийски племенни обединения и големи племена, обитаващи източна Тракия в разглеждания период от време.
Представен е каталог на различните собствени типове владетелски монети, както и на отсичаните подражателни анепиграфни типове монети на племенни обединения от земите на източна Тракия от края на IV до края на III в. пр. н. е. с отбелязване на известните на автора екземпляри от всеки отделен тип.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg