Краят на средностатистическия човек (Как да бъдем себе си в свят, който обезличава)

Автор: Тод Роуз

Коментари: 1

Издател Изток-Запад
Преводач Гаяне Минасян
Брой страници 232
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 305 грама
Размери 14x21
ISBN 9786190100560
Баркод 9786190100560
Категории Личностно развитие, Приложна психология, Книги

Над средното ниво ли сте? Детето ви отличник ли е? Интроверти или екстроверти са важите служители? Всеки ден ни сравняват с някакви средни стойности и ни оценяват в зависимост от това доколко се доближаваме или отклоняваме от тях.

Предположението, че можем да установим потенциала на човек, сравнявайки го със средните стойности, е така дълбоко вкоренен, че дори не се поставя под въпрос. Тод Роуз обаче твърди, при това научно обосновано, че подобно оценяване е крайно погрешно.

Няма такова нещо като средностатистически човек.

Вие не сте такива; децата и служителите ви също не са. Всеки е уникален, всеки има своя специфичен талант. И това не са просто красиви, но празни думи, а доказан факт с огромно практическо значение. Макар да знаем, че хората се учат и развиват по различен начин, тяхната уникалност се претопява в училище, в университета и в бизнеса, тъй като тези институции са предназначени за митичния „средностатистически“ човек. Това усредняване, за което се предполага, че ще пасне на всеки, игнорира различията и не отдава нужното значение на индивидуалния талант. Време е за промяна.

Може да постигаме целите си далеч по-успешно, ако заместим принципите на усредняването с принципите на индивидуалността. Никой не е обикновен: използвайки необикновените си таланти, всеки от нас може да постигне успех в своята област. Време е да се възползваме от своята уникалност.

от Стилиян Грънчаров / дата: 08 юли 2018

Впечатляващо! Звучи като клише, но още в първата третина на книгата се почувствах сякаш изведнъж виждам "слона в стаята". Наскоро четох поредната статия за проблема с намиране на служители от бизнеса. Явно проблема не нито само в "шефовете", които искат да пестят от работни заплати, нито само в кандидатите за "мениджърско" място, нямащи реални умения. Надявам се повече HR-и и образователни експерти да я прочетат.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]