Упанишади

Автор: Свещени текстове
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Изток-Запад
Преводач превод и съставителство: Милена Братоева, Гергана Русева
Брой страници 240
Година на издаване 2018
Корици твърди
Език български
Тегло 402 грама
Размери 14x22
ISBN 9786190102427
Баркод 9786190102427
Категории Източни религии, Религия, Хуманитарни науки, Книги

Метафизична любознателност за теоретично обяснение на света, както и страстен копнеж по свобода, това е, което намираме в Упанишадите. Техните идеи не само озаряват умовете ни, но и разширяват душите ни.

-Сарвепали Радхакришнан, индийски философ и държавник,

първият вицепрезидент и вторият президент на ИндияУпанишадите са продукт на върховна човешка мъдрост и аз ги считам за едва ли не свръхчовешки по произход. Изучаването на Упанишадите бе първоизточник на огромно вдъхновение и средство за постигане на облекчение за моята душа. От всяко изречение на Упанишадите се раждат проникновени, оригинални и върховни мисли, а всичко е проникнато от висш и свят дух. В целия свят няма толкова благотворно и толкова окриляващо учение като това на Упанишадите. Упанишадите бяха утехата на моя живот и ще бъдат утехата на смъртта ми.

- Артур Шопенхауер, немски философТози ваш живот, който вие живеете, не е просто частица от цялото това съществуване, а в определен смисъл е цялото; само дето това цялото не е конструирано така, че да може да се обхване с един единствен поглед. Това, както знаем, е онази свещена, мистична формула, която все още звучи наистина толкова просто и ясно: Tat tvam asi („Това си Ти“). Или отново в следните думи: „Аз съм и на Изток, и на Запад. Аз съм отгоре и отдолу. Аз съм целият този свят.“

- Ервин Шрьодингер, австрийски физик, един от създателите

на квантовата механика, нобелов лауреат по физика (1993)

от Симеон Платников / дата: 27 фев 2020

Предвид, че са насочени към новобранци в изучаването на Веданта [което е видно от въведението и обясненията], е неясно защо липсват коментарите на Шанкарачаря, които са също толкова ценни.

от Красимир Вътов / дата: 20 юни 2018

Чудесна книга. Отдавна търсех някой да ми подреди знанията, отнасящи се до целите, историята, структурата и основното съдържание на ведите, упанишадите, веданта и философията на йога. Въпреки, че още не съм прочел цялата книга, мога с увереност да кажа, че се наслаждавам на четенето й. За мен това е многофункционална книга, която дава знание, мъдрост и може да ни направи по-добри. Поздравление за авторките на въведението и превода на подбраните упанишади. Пожелавам на всички, които желаят да се докоснат да нея.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]