Децата на мрака. Романът "Пилгрим" на Тимъти Финдли

Автор: Галина Аврамова

Коментари: 0

Издател УИ-"Св.-Климент-Охридски"
Брой страници 238
Година на издаване 2019
Корици меки
Език български
Тегло 297 грама
Размери 14x21
ISBN 9789540746869
Баркод 9789540746869
Категории История на литературата. Критика, Литературознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

Публикуваният през 1999 г. „Пилгрим“ заема особено важно място сред метафикционалните романи на Тимъти Финдли. Това е роман за силата на живота, но и за неговата слабост, за точките на кризиса.

Сюжетът на романа представя една развиваща се в различни исторически епохи история. Пилгрим е пилигримът, пътникът през времето – героят, който е лишен от покоя, от утешението на края, от„даровете“ на смъртта“. Оцелял за пореден път от опита да се самоубие, той попада в психиатричната клиника „Бургхьолцли“. В сблъсъка между крехкия свят на болните и агресивната претенция на повечето от лечителите се очертава и вторият ключов образ в романа - този на психиатъра Карл Густав Юнг. Пилгрим е безсмъртният, човекът на дългата памет, символът на неумиращия живот. Юнг е създателят на теорията за дългата памет, бащата на архетиповете, които не умират в човека и човечеството, а ги направляват на несъзнавано ниво. В сюжетен план Пилгрим и Юнг са до голяма степен антагонисти, но те съвместно очертават и внушават едно от основополагащите послания на романа – за богатството и преносимостта на човешкия психически опит във времето.

С особеностите на своето изграждане и с обхвата на посланието си романът „Пилгрим“ е истинско предизвикателство за изследователя, предлагайки добра възможност чрез даденостите на един конкретен художествен текст да се проблематизират и осмислят важни аспекти от спецификата на постмодерната култура и постмодерното писане.

Настоящото изследване се стреми да направи портрет на пилигрима Тимъти Финдли в опита му да прекоси и осмисли важни пространства от културната история на човечеството. То проследява и оценява онези характеристики на неговите романи и най-вече на романа „Пилгрим“, които ги представят като споделящи ключови характеристики на постмодерния наратив. Споделящи също така изобразителната политика на историографската метафикция.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg