Семинари Т.2: Платоновият "Федон" (2010-2011 г.)

Автор: Богдан Богданов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Нов български университет
Брой страници 312
Година на издаване 2019
Корици меки
Език български
Тегло 364 грама
Размери 13x20
ISBN 9786192330903
Баркод 9786192330903
Категории Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

„И тук, в края на това обяснение, стои най-знаменитото изречение в целия Платон. … И това е моето мото. Аз съм го взел именно от „Федон“. Никъде не съм го видял преди това. То е следното („Федон“, 115е): Когато нещо не се назовава добре, грешката е не само спрямо езика. Тя влече някаква вреда и на душите.“

Богдан Богданов (1940–2016) е класически филолог и професор по история на старогръцката култура и литература в СУ „Св. Кли-мент Охридски“. Основател е на Нов български университет, дългогодишен председател на неговото Настоятелство, а от 2011 г. до смъртта си – негов почетен президент.

Публикувал е на български голям брой преводи от старогръцки език, между които личат имената на автори като Платон, Плутарх, Марк Аврелий, Епиктет, Теофраст и др.

Автор е на над 300 публикации в областта на класическата гръцка литература, културологията и философията на езика. Сред книги-те му са: „Омировият епос“, „Мит и литература 1“, „Литерату-рата на елинизма“, „Орфей и древната митология на Балканите“, „Отделно и заедно“, „Разказ, време и реалност в старогръцката литература“, „Текст, говорене и разбиране“, „Думи, значения, понятия и неща“.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]