Алт. Стиховете, които ме избраха

Автор: Роза Боянова

Коментари: 0

Издател Захарий-Стоянов
Брой страници 210
Година на издаване 2020
Корици меки
Език български
Тегло 237 грама
Размери 13x20
ISBN 9789540913858
Баркод 9789540913858
Категории Българска поезия, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Роза Боянова е от поетесите в съвременната българска поезия, които имат изключително строго и самовзискателно към собственото си творчество, отношение. Затова тя издава малко и всяка нейна сбирка има строга подборка. А това томче, което е дело на редактора и съставителя Иван Брегов, аз намирам, че е най-представителната извадка от нейното досегашно поетическо творчество. Разбира се като прибавим и великолепната корица – смесена техника, акварел, пастел и рисунка на един много талантлив художник, който уви рано си отиде – Румен Михайлов, се получава едно много изискано в полиграфическо отношение, но много повече в съдържателно поетическо отношение томче, което представя повече от 30-годишното творчество на Роза Боянова.
През годините, във всяка своя следваща книга Роза Боянова задълбочава тази интелектуална съзерцателност и това огромно усилие на своята поезия да прозре в тези вечни въпроси, които „никой век не разреши“, както казва поетът. Какво е човекът? Какво е неговото свръх предназначение? Дилемата – мъж-жена. Това усещане за взаимно проникване между растителния свят, животинския свят, човешкия свят. Усещането за една глобална, космическа хармония.
И Роза Боянова, следвайки своя път, избира оръжието на словото, пътя на словото. И затова тази книга ни показва удивителните превъплъщения и възможности на словото. Думите, на пръв поглед са еднакви. Обаче те имат вкус, мирис, ритъм, вътрешна музика, философски натоварвания и комуникации и затова – многовалентни, полифонични съдържания и звучения. Роза Боянова има този усет за думите. Затова нейните стихотворения звучат на пръв поглед парадоксално понякога, необяснимо, неразбираемо за непосветеното съзнание. Но тези думи се обичат. Това е една от тайните на истинската поезия. Усещането за връзката между думите, за невидимите мостове, които минават между тях. Затова смятам, че с тази книга Роза Боянова се доказва като една от най-интелектуалните български поетеси.
Искам да резюмирам и да кажа, че в тази книга и в досегашното си творчество Роза Боянова показва как може да се работи с българското слово и в класическия стих, и в т. нар. бял ритмичен стих. Тя владее стиха до съвършенство. Много по-важно е, че тя владее изкуството на оригиналната образност. Тя, след поетесите Елисавета Багряна, Станка Пенчева, Лиляна Стефанова, Блага Димитрова, Калина Ковачева и Екатерина Йосифова, казва нова дума в българската поезия, продължава, развива българския стих и което е по-важно – българската образност. Продължава да дълбае в рудника на българското слово, което е много трудно и много отговорно и аз не се боя да кажа силните думи, че тази книга нарежда Роза Боянова между класическите български съвременни поети.

Иван Гранитски – издател

Ключови думи: Време за любима книга

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]