Пол и модернизъм. Историческо преосмисляне на канона

Автор: Мария Букур

Коментари: 0

Издател УИ-"Св.-Климент-Охридски"
Преводач Валентина Миткова
Брой страници 160
Година на издаване 2020
Корици меки
Език български
Тегло 285 грама
Размери 16x23
ISBN 9789540749266
Баркод 9789540749266
Категории Изкуство, Книги

Пол и модернизъм подлага модернистичното движение на критическа преоценка в търсене на отговор на въпроса доколко бунтът на самоназовалите се модернисти се ангажира с актуалните за времето полови норми, както и каква е ролята на радикалните реформатори в областта.

Като се фокусира главно върху връзките между северноамериканските и европейските модернисти, Мария Букур демонстрира защо анализът на половите аспекти на модернизма е ключов за осмислянето на неговото наследство. Авторката се спира върху най-важните изследвания на движението и проследява как дефинициите за модернизма са еволюирали заедно с посветената му наука. Изводите са илюстрирани с ярки примери от времето преди Първата световна война и междувоенния период: анализирани са модернисти като Ибсен u Пикасо, Хана Хьох и Джозефин Бейкър, с цел да се обхбанат сферите на изкуството и литературата, театъра и киното. Едновременно с това Мария Букур търси следите на модернизма в ключовите социо-политически и културни трансформации на XX в. - тези, провокирани от идеите на феминизма, психологията, сексологията, евгениката, нудизма, анархизма, комунизма и фашизма.

Настоящата книга предлага свеж и широкообхватен поглед към модернистичното движение. Включвайки полово сензитивен анализ в осмислянето му, тя допринася за по-детайлното му разбиране и чертае нови изследователски перспективи. Написана на жив и разбираем език, „Пол и модернизъм" представлява съществен принос към литературата по темата и е полезно четиво за всички студенти и учени, занимаващи се с изследване на модернизма, както и по-общо - с история на XX в. и история на жените и половете.

Мария Букур е професор по европейска история в Университета на Индиана, Блумингтън, САЩ. Авторка е на книгите The Birth of Democratic Citizenship: Women in Modern Romania, в съавторство c Михаела Мирою; The Century of Women: How Women Have Changed the World since 1900, Making Europe. The Story of the West, в съавторство c франк Киндер; Heroes and Victims: Remembering War in Twentieth-Century Romania-, Gender and War in Twentieth Century Eastern Europe, В съавторство c Нанси M. Уингфийлд; Eugenics and Modernization in Interwar Romania и други.

***

В истински модернистичен дух Мария Букур се противопоставя на канона. Точно както модернистите отхвърлят традицията и гледат на света от различен ъгъл, така и настоящата, провокираща мисълта книга твърди, че фокусът върху пола би могъл да промени начина, по коото възприемаме модернизма... Едновременно достъпна и издаваща висока ерудиция, Пол и модернизъм е призив към читателите да преосмислят представите си за модернизма и негоВите иконични фигури.

Мелиса Файнбърг, Университет „Рътгърс", САЩ

Написана с рядко срещана яснота, стегнатост и фокусираност, Пол и модернизъм изгражда плътна тъкан от Връзки и детайли, които по кумулативен път извеждат от сферата на забравата силно пренебрегнатото женско измерение на модернизма... Тази изключително интересна и въздеостВаща книга е значима както за изследванията на модернизма и феминизма, така и за културната и политическата история на периода между 1880 и 1945 г.

Роджър ГриФин, Университет „Оксфорд Брукс", Великобритания

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg