Девети. Исторически роман

Автор: Добри Божилов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 10

Издател Лексикон
Брой страници 300
Година на издаване 2021
Корици меки
Език български
Тегло 313 грама
Размери 14x21
ISBN 9786192202705
Баркод 9786192202705
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

От автора на бестселърите „Задругата“ и „Заветът“ - новият роман на Добри Божилов – „Девети“

В този исторически роман нито едните са добрите, нито другите са лошите. Повечето от героите са реално съществували и съдбите им са и съдби на хиляди други българи - както на комунисти, репресирани преди Девети септември, така и на антикомунисти, репресирани след него. Романът показва битието на бедните хора, чийто живот се променя към по-добро и за което те са благодарни, но разказва и за лагерите, репресиите над другомислещите и интелигенцията, национализацията, колективизацията, службогонството и партокрацията, замяната на чистите като теория комунистически идеали с алчност и кариеризъм, глупостта на част от държавния елит, която се превръща в държавна политика.

Многопластов, задълбочен, правдив и преживян "Девети" е прекрасен опит за портрет на онова време разделно.

Ключови думи: Съвременна българска литература, Горещи хитове за студени дни, ТОП 50 БГ художествена литература 1.01.-30.06.2021, ТОП 50 художествена 1.01.-30.06.2021, Подбрано от 2021, ТОП 101 Българска художествена литература 2021, ТОП 101 Художествена литература 2021, ТОП 201 за 2021 година

от Добри Божилов / дата: 02 ное 2021

Бай Марин,

Историята на българския капитализъм е изключително срамна и позорна. НАИСТИНА ОГРОМНА ЧАСТ ОТ КАПИТАЛИСТИТЕ СА ПАРАЗИТИ, А НЕ НЯКАКЪВ ЕЛИТ. Например Буров - донякъде дори аз го уважавам, заради искреността ми, но дори Буров - знамето, което се развява сега, е бил основно банкер и търговец! Не е бил едър индустиралец, от типа на Хенри Форд. И е опитвал да прави зърнени далавери, дори по време на война, което си е военно престъпление, и затова е арестуван и вкаран в затвора (далеч преди комунистите).
Кудоглу - протитип на някои от героите на "Тютюн" е бил основно ТЪРГОВЕЦ на тютюн. У нас много малко е имало добавена стойност в тютюневата индустрия, почти основно е било самото земеделско производство, пакетиране, и е след това износ на самия тютюн. Като тютюн. Нека погледнем политическата част - Богдан Филов е бил голям, световно признат учен, наистина. Но учен, тотално свързан с Германия, и нацисткия режим, до степен да опонира на умерената политика на цар Борис. Това е най-големият хитлерист у нас. Осъден е като такъв, а не като учен. Принц Кирил пък е самата пародия на елит - комарджия (Симеон май на него се е метнат), бонвиван и женкар. Любител на бързите коли (днес ги наричаме мутри и келеши тия с бързите коли). Живял си е човекът царски. Всъщност, него може би дори нямаше да го осъдят, ако не беше сглупил да става регент след 1943. Но това не е "елит". Този "принц" всъщност няма нищо общо със скромността и мъдростта на брат си, той е позор за монархията.
Истината е, че на 9 септември сме една изпаднала държавица, с малък елит, и доста озлобен народ. Който аплодира саморазправата с малката група привилегировани. Реално съпротива срещу комунизма тогава няма. Има по-късно - когато въпросът опира до нивиците на обикновените селяни.
Но мантрата, че е "избит елитът" е една от големите лъжи, и работа на писателите е да го казват. Въпреки официалната догма, въпреки изнасилвачите на паметника на жертвите на комунизма (това е обида към истинските жертви), и дори въпреки откраднатия кръст на друг човек, който стои в момента в центъра на София. Това са фашистите, и днешните антикомунисти - по-големи крадци и лъжци, и от най-големия комунист. И ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ!

от Бай Марин / дата: 26 окт 2021

Здравейте г-н Божилов,
Честно казано, започвате да ми ставате симпатичен с Вашия комсомолски плам, с който защитавате книгата си и своя труд. Всъщност – това е нормално и така трябва да бъде. Всеки има право на защита.
Но винаги има и едно „Но!"
Ярко впечатление прави факта, че в своите текстове Вие никога не давате конкретен отговор на поставените въпроси, а типично по болшевишки яростно отричате всичко написано от инакомислещите. По същество това беше в основата на комунистическата идеология, която се беше самообявила за единствено правилната, а всичко останало беше заклеймявано като ренегатство, декадентство, западен ревизионизъм, пошло критикарство и т.н., а осмелилите се да критикуват бяха активно и твърде старателно „съветвани" в мазетата на милицията, а някой стигаха дори и до остров Белене и така и не се върнаха от него.
Та и Вие!
На въпроса от читател по повод на „Девети" дали не се срамувате от своята книга /на страницата на „Задругата"/, Вие заявявате разпалено: „Ни най-малко не се срамувам. Това е истината. 30 хиляди души не са никакъв "елит". Това са тогавашние Домуси, Черепи, Гришовци, Бойковци, Корнелии и пр. Псевдо-демокрацията от олигархичен тип винаги това ражда. Псевдо-елит на държавната трапеза. Почти целия "индустриален елит" преди 9 септември са държавни храненици. Почти нямаме частно-предприемачески елит от американски тип. Тук всичко лапане от държавата. Именно това е разчистено след 9 септември, с ОДОБРЕНИЕТО НА ОГРОМНА ЧАСТ ОТ НАРОДА."
Това е просто потресаващо! Това е дълбоко обидно изказване за българската интелигенция, банкери, фабриканти, крупни и дребни земевладелци, обикновени занаятчии, генерали и офицери, видни дипломати, професори, инженери и т.н., пострадали от социалистическия терор след 09.09.1944 г. и го оставям без коментар!
Вие, когато сте се захванали с написването на този роман очевидно не сте си давали и за миг сметка, че задачата на съвременния роман е възпроизвеждането на действителността и историческите факти в цялостната им гола истина, а не едностранно и пристрастно. Това е и ролята на писателя – честно и почтено да разказва на читателите си за случилото се, иначе, съзнателно или не, се превръща в манипулатор.
А относно това дали съм чел книгата Ви – да, прочетох я, и то внимателно и това си личи от написаните от мен конкретни въпроси.
Накрая, и това ще бъде последното ми написано към Вас, искам да Ви припомня написаното преди векове от великия Цицерон – „На всеки човек е свойствено да греши, но никому, освен на глупака, не е свойствено да упорства в грешката си!"

от Добри Божилов / дата: 22 окт 2021

Уважаеми Бай Марин,

Вие очевидно не сте чели книгата, а говорите "едно-към гьотеро". В нея ги има репресиите на комунизма, национализацията, колективизацията на селското стопанство и пр. Представени са през съдбите на героите, един от които (дядо ми) е син на кулак, и служи в БНА като офицер, пази границата, а в това време Партията бие баща му, за да влезе в ТКЗС-то. Този абсурден казус е описан. Но е описано и обратното - по-късно, след години, самият бит да влезе в ТКЗС-то, е доволен от това, защото вижда промените към добро.
Описана е гаврата с интелигенцията, макар тази глава по неясни причини, да отпадна от книгата, но е пусната в "добавката" в блога ми - с отпадналите глави, които да добавите като четете.
Описани са всички негативи на комунизма, но и ПОЗИТИВИТЕ. Това е огромната лъжа - да се говори само с негативи. Трябва да се гледа в цялост.
Южна Корея е диктатура и репресии, докато стане развита. Тя не е продукт на свободния капитализъм, а на нещо подобно на Бай Тошовите промени след 1985 г. Богатите стават богати с всичко друго, но не и със свободен капитализъм. Той е пропаганда пред бедните, за да не станат никога богати.
Социализмът беше държава, която правеше нещо за народа си, дори не винаги успешно. В момента такъв стремеж изобщо няма, а държавата е в състояние на прогресираща ентропия.
Капитализмът ще ни доведе до пълна дезинтеграция. И е слабо успокоение това, че ще виним за всичко социализма - 30 години след него. За 30 години комунизмът промени страната из основни. Ние сега 30 години само се оправдаваме с комунизма. Ето това е истинската лъжа... :)

от Бай Марин / дата: 06 окт 2021

УВАЖЕМИ Г-Н БОЖИЛОВ,
Нямах никакво намерение да влизам в полемика с Вас, още повече, че Вие не отричате и с една дума написаното мен, с което на практика потвърждавате неговата истинност. А иначе искам изрично да подчертая, че изобщо не ме интересува тиража на Вашата книга
Но ме провокира Вашата манипулационна теза, че: „Всъщност, той /социализмът/ е 99% добро. Ето това трябва да се знае, то е факт. Има 1% негативи, но коя система няма.", и че „… капитализмът изглежда катастрофира. Време за преоценки."
Не зная Вие на каква възраст сте, но аз отдавна минах 60-те и помня отлично това „99% добро" и в тази връзка имам само няколко кратки въпроса:
По времето на социализма имаше виц от серията „златната решетка" /ако разбирате какво имам предвид/ - „Капитализма е като мушмулата – колкото повече загнива, толкова по-сладък става."
Това в отговор на Вашето твърдение за катастрофата на капитализма, а сега моите питания:
Защо, след като социализмът е бил „99% добро", в края на краищата рухна, защо свободомислещите източноевропейци бягаха на запад, защо нямаше обратен тренд – от загниващия и лош капитализъм към Вашия добър социализъм? Защо чехите въстанаха против „добрия социализъм" още през 1968 г., та трябваше да ги „съветваме" с танкове?
В края на Втората световна война България и Гърция са били на практика с еднакъв БВП и пред Южна Корея, съгласно статистиката на ООН. Бихте ли посочили къде беше България в тази статистика по времето на социализма?
Защо във Вашата книга няма нито една дума за лагерите на смъртта и комунистическия терор?
За Ваша и на читателите Ви кратка информация:
В репресиите веднага след 09.09.1944 г. без съд и присъда са убити или безследно изчезнали между 20 000 и 40 000 души /по различни преценки/, като отговор на призива на Г. Димитров и ЦК на БКП всички контрареволюционни елементи да бъдат изтребени.
Първия концентрационен лагер е създаден от правителството на Отечествения фронт през 1945 г. в Свети врач, скоро го последват лагера край Перник, този край с. Ножарево, Тутраканско, в Богданов дол, лагера „Белене" на остров Персин, на р. Дунав, „Слънчев бряг" край Ловеч и т.н. – просто не е нужно да изброявам всички. Последният лагер е закрит едва през 1962 г. с решение на Политбюро на ЦК на БКП.
По собствените признания на Комитета за проучване на лагерите на БКП/БСП от 1990 г., те са били 86, като точната цифра на преминалите през тях и убитите без съд и присъда е невъзможно да се установи, но се приема, че са около 180 000 противници на комунистическия режим.
И това при население на страната тогава от около 7 милиона души, с което България вероятно изпреварва и нацистка Германия от периода на Втората световна война по брой лагери, преминали през тях и убити по политически причини на глава от населението.
Защо във Вашата книга отсъства истината за „колективизацията на земята"?
Разгромът на българското частно земеделие са ръководи от триото Вълко Червенков, Тодор Живков и Титко Черноколев, а тон за техните действия дава идеологът Георги Чанков – „… ще разплачем и децата в утробите на кулашките майки." Процесът по одържавяването на земята приключва през 1962 г. и засяга 75 % от населението на страната. Оставени без препитания стотици хиляди селяни се преселват в градовете, а българските села обезлюдяха, а хиляди просто изчезнаха.
Защо във Вашата книга отсъства и истината за национализацията в промишлеността и на едрата градска собственост, както и за национализацията на частните банки и престъпното ограбване спестяванията на българските граждани?
В Закон за национализацията на частни индустриални и минни предприятия поименно са изброени над 4000 предприятия от всички свери за национализация. Известни предприемачи и банкери като Губиделников, Буров, Балабанов, Димитър Савов и много други се разделят със свободата, с цялата си собственост, а в крайна сметка и с живота си.
Накрая нещо съвсем незначително и лично от историята на социализма – през 1968 г. в София се проведе IХ Световен фестивал на младежта и студентите, на който бях делегат. Очакваха се с голямо нетърпение за пристигнат „Битълс" и да изнесат концерт пред младежите от цял свят. Но идеолозите от ЦК на БКП забраняват в София да се свири декадентска и упадъчна музика, пропагандираща западния начин на живот!
Разочарованието у нас, делегатите, тогава беше огромно!
Уважаеми г-н Божилов, как тези исторически факта се свързват с Вашето твърдение, че „социализмът е 99% добро"? Всичко горе изложено, а и много още други неща, за които тук просто няма място, ли влиза в останалия 1%?
Не очаквам да ми отговорите, а и просто няма смисъл! Древните мислители са казали – „Когато фактите говорят и боговете мълчат!"

от Добри Божилов / дата: 29 сеп 2021

До "Бай Марин"...

По подобен начин преразказана книгата, ще има 2 ефекта. Част от хората няма да си я купят, което и вероятно е целта Ви. Но го има и обратният ефект - ще предизвикате интереса на други хора, и ще вдигнете тиража. Към момента, няма единно мнение в бизнеса, дали "спойлерите" вредят или помагат.
Но най-важното за тази книга е друго - факт е, че социализмът е убийствено оплют, по линия на официалната идеология. Всъщност, той е 99% добро. Ето това трябва да се знае, то е факт. Има 1% негативи, но коя система няма. Днес няма ли негативи - платено здравеопазване, огромна миграция, съсипана икономика, престъпниците са навсякъде. И е същото и на Запад, капитализмът изглежда катастрофира. Време за преоценки

от Бай Марин / дата: 09 сеп 2021

Да напиша тези редове ме провокира предният читател – „Жестока книга". Е, аз не мисля така! Определено авторът има дар слово, но няма достатъчно познания за онзи период и книгата е пълна с исторически грешки. Първото е твърдението, че въобще нямало толкова избити интелектуалци и едри собственици – фабриканти и земевладелци, както се твърдяло в учебниците. Съвет – нека авторът се запознае по-подробно с делата по съдилищата в България веднага след Девети и да не манипулира толкова елементарно младите читатели. Втората група твърдения е свързана със строителството на укрепената линия по границата с Гърция и, че в планината Беласица били прокопани тунели, в които били складирани хиляди тонове тротил за взривяване на гръцката укрепена линия „Метакса". Пълна глупост! Съвет – нека си направи труда да се разходи в този район, да огледа планините там и сам да си отговори дали това въобще теоретически е възможно, защото практически е абсолютно невъзможно. Отделен е въпросът дали по това време в България въобще е имало такова огромно количество тротил, колко вагона или камиони са били нужни за неговия пренос до границата и т.н. и т.н. Третата голяма глупост в книгата е твърдението, че Тодор Живков е бил брат на цар Борис! Простете за думите, но по-голяма простотия не съм чул и от нашия парламент! Но авторът избива рибата в края на книгата, когато се оказва, че цар Борис е на военна служба в КГБ на СССР, при това генерал и то дегизиран с изкуствена брада, и именно той е лансирал и помогнал на Тодор Живков да оглави БКП в годините след Вълко Червенков. Това вече си е буквално издевателство с интелигентността на читателите!
В заключение – книгата няма абсолютно никаква историческа стойност. За литературната – да се изказват критиците!

от Милен Савов / дата: 24 авг 2021

Жестока книга.

от Михаил Жеков / дата: 21 авг 2021

Най-после някой да каже истината за социализма. Единственият проблем е, че младите изначално не четат книги, а именно те тряба да прочетат това...

от Добри Божилов / дата: 05 авг 2021

Наистина, основното е да се виждат всички гледни точки. В последните 30 години, всяка гледна точка, извън охулването на соца, беше забранена и цензурирана. Нека хората знаят пълната истина, и сами да оценят реалността. Това е смисълът на тази книга.

от Петров / дата: 25 юли 2021

Според мен не може да се сложи рамка, преди и след тази сакрална дата. Човек много добре трябва да бъде запознат с тази "идеология" сложила кръвна граница между хората и тогава да се опита да анализира и покаже ИСТИНАТА. В противен случай само се подхвърлят ПОЛУИСТИНИ БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА. Останалото е въпрос на интерпретации и словоблудства. Трябва да се отговори на въпроса QUI BONO??. Тоест кой има полза от това противопоставяне между човеците.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]