Селищни имена от Югозападна България: Изследване. Речник

Автор: Анна М. Чолева-Димитрова

Коментари: 0

Издател Пенсофт
Брой страници 216
Година на издаване 2002
Корици меки
Език български
Тегло 364 грама
Размери 23x16
ISBN 9546421685
Баркод 9546421685
Категории Енциклопедии. Каталози. Справочници, Енциклопедии и справочници, Книги

Представената книга е първото по-обобщено изследване върху селищните имена в България. То обхваща над 1000 названия на селища от 15 бивши
околии в Югозападна България, както и от три околии, които след 1920 г. по исторически причини са останали извън съвременната ни държавна граница.
Особено внимание е обърнато на старите Записи на селищните имена. За извори са послужили паметници от среднобългарския и новобългарския
период — различни сборници, царски грамоти, поменици, записки и приписки в богослужебни книги. За първи път е използван „Попстефанов поменик от 1774-1812 г.", в които са посочени 76 селищни имена от изследвания регион.
Засегнати са и теоретични въпроси, въведени са нови термини. Разглеждани са явления, които не са били отбелязвани досега, свързани с развитието на системата от селищни имена. В Речника за някои от имената са предложени нови етимологии, други са коригирани или доуточнени. Изследваният регион не е бил обект на силни миграционни процеси и етнически размествания, затова и имената са изключително от славяно-български произход. Селищните названия са част от българското лексикално богатство и от историята на народа ни.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg