Индиански религии и магии от Южна Америка

Автор: Алфред Метро

Коментари: 0

Издател Лик
Преводач Мая Миланова
Брой страници 300
Година на издаване 2004
Корици меки
Език български
Тегло 354 грама
Размери 14x21
ISBN 9546076309
Баркод 9546076309
Категории Древни религии, Религия, Хуманитарни науки, Книги

Метро успява едновременно да ни разкрие митическите теми, общи за целия американски континент и оригиналността и естетическата стойност на многообразните и остроумни връзки, които всяко човешко общество, дори и най-бедното, създава между религиозните си вярвания и представите си за вселената.
Алфред Метро умира през 1963 година.
Да разкрие миналото, да разбере настоящето, за да „съхрани спомена и представата за малките, изчезнали или на път да изчезнат цивилизации" е, по думите му, „голямата идея, вдъхновила кариерата [му] на етнограф": четиридесет години, посветени на задълбочено изучаване на туземните култури - най-вече американските, но също и полинезийските и африканските.
Тази посмъртна книга, умишлено ограничена в областта на американо-индианските магии и религии, съдържа два основни аспекта от неговите изследвания: синтезиране на разпръснатите, понякога откъслечни информации, които са ни оставили хронистите, започвайки от XVI век и изучаване на място на оцелелите туземни общества.

Южноамериканското месианство, чието развитие - според Метро - е повлияно от туземните магически традиции, е част от проблематиката на тези онеправдани общества. Богочовекът е успял да събуди ентусиазма и вярата на своя народ, защото се радва на уважението и почитта, присъщи за шамана. Авторът използва хроники и разкази, а също и съвременни изследвания, които хвърлят светлина върху повечето от причините за тези движения - отчаян опит за самосъхранение на заплашени от изчезване общества.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]