Народният съд в България 1944-1945: Кому и защо е бил необходим

Автор: Петър Семерджиев

Коментари: 2

Издател Македония-прес
Брой страници 524
Година на издаване 1998
Корици меки
Език български
Размери 0x0
ISBN 954-8823-16-0
Баркод 954-8823-16-0
Категории Съвременна българска история, История на България, История, Книги

"Истината рано или късно излиза наяве. Винаги! Така става и с "народния съд". Новата книга на Петър Семерджиев е ярко доказателство, че правдата, макар и бавно, винаги побеждава. Освен широката докуменална основа, върху която е написана книгата, тя е изключително ценен труд и заради това, че нейният автор е заемал в средата на 40-те години отговорни постове в новата власт, установена след войната"./Проф. Трифон Димитров/

от Кирил / дата: 01 фев 2013

"От 20 декември 1944 до 2 април 1945 г. са организирани 135 масови процеса в цялата страна. Арестувани са 28 630 души. Срещу 11 хиляди са повдигнати обвинения, но съдбата на много от останалите е неизвестна. Произнесени са 9155 присъди. На смърт са осъдени 2730 души. Доживотен затвор получават 1 400 българи, останалите - различни срокове лишаване от свобода. Осъден на 15 години затвор е и депутатът Димитър Пешев (за фашистка дейност!), който е инициирал подписката за спасяването на българските евреи."

......

"Ето защо изследователите смятат, че създаването на народния съд е преследвало друга цел - първо да бъдат узаконени извършените вече убийства и същевременно по указание на Москва да се подготви България за съветизация чрез ликвидиране на политическия, военния и интелктуалния елит на Царство България, който би могъл да се противопостави - идейно и фактически - на съветизацията. В стихийния терор в първите седмици след 9 септември 1944 както и с присъдите на народния съд са ликвидирани или пратени в затвора освен висши политици, също и учители, лекари, свещеници, читалищни дейци, издатели на вестници. И дори хора, които само са изразявали мнения за хода на войната на маса в кръчмите.

Българи убиват българи - тази е трагедията!"

от i.rogosaroff@t-online.de / дата: 01 фев 2013

Има ли възможност да се добия с тази книга по антикварен начин?
Д-р Ивайло

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg