Защо толкова малко успяваме?

Автор: Юлиян Генов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Класика-и-стил
Брой страници 544
Година на издаване 2004
Корици твърди
Език български
Тегло 890 грама
Размери 0x0
ISBN 9549964965
Баркод 9549964965
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Тази книга хвърля някои предизвикателства, които могат да бъдат сравнени и съпоставени с размислите, които отправят професионалните историци и психографи по същата тематика. Тя възразява не само срещу една вековна примиреност за предопределености в нашето историческо битие и политическо мислене, но и спрямо вечната ни извинителна амнезия, че за всичко са виновни „другите".
проф. Андрей Пантев


Освен че е умно написана и добре аргументирана, тази книга е и много интересна за четене, а значи и важна за всеки, който се е замислял за нас самите, за българите.
Андрей Райчев, социолог

Тази книга по оригинален и силен начин, при това с научни аргументи развива тезата, че икономическият просперитет на страната ни е затормозен от нашия български манталитет. Тя стимулира мисълта и настройва критично, като впечатлява топлотата, с която авторът провежда своя анализ, както и вярата му, че ще допринесе за преодоляване на характеровите стереотипи на миналото.
проф. Богдан Богданов

С тази книга започва сериозният разговор „защо сме такива" и „какво може да се направи".
проф. Евгений Дайнов

Книгата е изпълнена с емоционалното и интелектуалното присъствие на автора, като всяко твърдение за особеностите на българския характер е подкрепено с богат доказателствен материал (включително собствени изследвания). Тя показва какви културни, личностни и социалнопсихологически фактори пречат на нас, българите, повече да успяваме и е пропита със силното желание на автора да се променим заедно и поотделно, за да направим живота си по-добър.
проф. Енчо Герганов

Ценността на тази книга е голяма поради мащаба на нейната мисия. Може без преувеличение да се каже, че тя отбелязва началото на нов етап в българската народопсихология, като констатациите на автора излизат от сферата на досегашните, предимно есеистични и литературно-исторически, наблюдения и се допълват от конкретността на емпирични изследвания. Тези забележителни страници са вик за достойнство - срещу леността и страха, срещу затвореността и неподготвеността за самостоятелна инициатива и неспособността да се постигат целите.
проф. Марко Семов

Задължително (и предизвикателно!) четиво за всеки, който разсъждава над причините за икономическия (не)успех на средния българин.
Михаил Минков, антрополог, автор на „Защо сме различни?"

Днес държим в ръцете си една книга с уникално съдържание - за прехода, който ни предстои — преход към една нова картина за света, която трябва да изградим у самите себе си, ако искаме наистина да бъдем част от развития свят. Текстът е великолепен и вълнуващ - това е едно изстрадано откровение на човек, посветил живота си на модернизацията и просперитета на българското общество.
Огнян Минчев, политолог

Книгата, която държите в ръце, е необикновена в много отношения - в нея се пресичат житейският опит и наблюдения на един български предприемач с размисли върху ключови аспекти на социалния живот в България. Смятам, че тя подсказва програма за социална промяна, и се надявам да постави началото на информиран дебат по най-важните въпроси на българския преход.
Харалан Александров, социален антрополог

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]