Родена от главата. Фабули и сюжети в женската литературна история

Автор: Миглена Николчина

Коментари: 0

Издател СемаРШ
Брой страници 188
Година на издаване 2002
Корици меки
Език български
Тегло 180 грама
Размери 0x0
ISBN 9548021145
Баркод 9548021145
Категории История на литературата. Критика, Литературознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

Миглена Николчина е доцент в Катедрата по теория и история на литературата в СУ “Св. Климент Охридски”. Тя е авторка на теоретичните книги “Митът за Прометей и поетиката на английския романтизъм” /1988/ и “Човекът-утопия”/1992/. “Смисъл и майцеубийство. Прочит на Вирджиния Улф през Юлия Кръстева”/1997/ се превежда на руски и унгарски със заглавие “Майцеубийството в езика” и е под печат в американско издателство.

Първата част на “Родена от главата” изследва разказите за възникването на българската женска литературна история, като ги проследява през литературни и нелитературни текстове, слухове и анекдоти, мемоари и злословия и ги поставя в теоретична рамка, която се отнася до фантазматиката и до специфичните културни употреби на материнската фигура. Тезата е, че любовно разрешеният ужас от властта на архаичната майка обяснява успеха на нашите първи поетеси. Това любовно разрешение се изявява, от една страна, в собственото им творчество, от друга страна, в тяхното “сдвояване” /става дума за Габе и Багряна/, което ги вади от режима на изключението и ги полага като история, а също и в безпримерния жест на тяхната лирическа щерка Блага Димитрова, който скрепява тази история.
Втората част в донякъде по-шлагерен и популярен дух предлага два варианта на прижизнен успех /Шарлот Бронте и Джордж Елиът/ и два варианта на прижизнен провал /Емили Дикинсън и Джийс Рис/ от англоезичната женска литература.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg