Политическият елит. Теория, политика, лидерство

Автор: проф. Георги Манолов

Коментари: 0

Издател Университетско-издателство-"Паисий-Хилендарски"
Брой страници 316
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 371 грама
Размери 21x15
ISBN 9789549277630
Баркод 9789549277630
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Настоящата книга е първото систематично историко-политическо изследване на политическия елит у нас. В него са разгледани генезисът, формирането и развитието на политическия елит (и класа) през цялата човешка история- от древните идеи за елита до съвременния неоелитаризъм. Подробно са анализирани понятия" политическа класа", "елит" и " олигархия", тяхната определеност, състав и структура, като е акцентирано върху характеристиката на олигархията в политиката. В този смисъл на задълбочен теоритичен анализ са подложени феноменът " политическо лидерство", неговата природа, съвременна типология, лидерски стилове и др.
В монографията се разглеждат и такива важни проблеми, каквито са например формирането на новата политическа олигархия в страната , както и нейните основни проявления и качества. Освен това са направени портретни характеристики на четирима видни български водачи- Ст.Стамболов, П. Каравелов, Ал. Стамболийски и Г. Димитров, които обективно отразяват тяхната дейност от гледище на политическата наука.
Книгата е написана критично и полемично, благодарение на което са отхвърлени някои неверни тези и "властващи" становища в сферата на елитаризма, масово подвизаващи се в публичното обществено пространство.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg